Firma » Biznes

Jerzy Hausner szefem zespołu doradców Pracodawców RP

Profesor Jerzy Hausner pokieruje pracami zespołu doradców Pracodawców RP, w skład którego wchodzi grono wybitnych ekspertów. Hausner był wicepremierem w latach 2003–2005 i członkiem Rady Polityki Pieniężnej w kadencji 2010–2016.

Jerzy Hausner od początku swojej kariery naukowej związany jest z Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie Od 1993 r. do 2014 r. Kierownik Katedry Gospodarki i Administracji Publicznej (obecnie: Wydziału Gospodarki i Administracji Publicznej). Przez lata pełnił rolę Społecznego Pełnomocnika Rektora UEK ds. Kultury i Sportu. Na przestrzeni wielu lat koordynował szereg projektów badawczych, w tym międzynarodowych. Przyczynił się do upowszechnienia polskiej nauki i wiedzy o gospodarce za granicą. Były wicepremier i minister gospodarki, pracy i polityki społecznej, poseł na Sejm 2001-2005, członek Rady Polityki Pieniężnej III kadencji, członek korespondent Polskiej Akademii Umiejętności. Profesor jest autorem ponad 550 publikacji z zakresu ekonomii politycznej oraz zarządzania publicznego. Specjalizuje się w ekonomii politycznej, gospodarce i administracji publicznej.

W środę, 17 marca br. odbyło się pierwsze posiedzenie zespołu doradców pod przewodnictwem prof. Hausnera, z udziałem prezesa zarządu Pracodawców RP Rafała Baniaka. Podczas spotkania eksperci skupili się na ocenie obecnej sytuacji gospodarczej oraz na nowych wyzwaniach jakie stoją przed przedsiębiorcami z uwzględnieniem aktualnej sytuacji w Ukrainie spowodowanej agresją Rosji.

Profesor Hausner zwrócił uwagę na to, że między długiem publicznym wg Eurostatu, a długiem publicznym wg krajowych statystyk jest 409 mld zł różnicy oraz na brak jakichkolwiek reguł fiskalnych.

„Nie wszystko zależy od rządu czy od państwa. Ale bardzo dużo w tym zakresie zależy także od rządu. M.in. chodzi o to, żeby wyeliminować te wszystkie ryzyka, które wiążą się z brakiem generalnie przestrzegania reguł. W momencie, kiedy każda reguła może być podważona – nikt nie myśli o dłuższym okresie czasu. Myśli przede wszystkim o tym, żeby eksploatować to, co można wyeksploatować w krótkim okresie czasu. A nie da się rzeczywistych inwestycji rozwojowych podejmować w okresie krótszym niż pięć lat. Jeśli nie ma perspektywy co najmniej pięcioletniego zwrotu z kapitału, to nikt nie będzie podejmował bardziej złożonych przedsięwzięć inwestycyjnych” – mówił prof. Hausner.

Jerzy Hausner został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski w uznaniu za wybitne zasługi w służbie publicznej, oraz otrzymał Nagrodę Kisiela i nagrodę im. Władysława Grabskiego i Edwarda Lipińskiego. W roku 2020 książka prof. Hausnera „Społeczna czasoprzestrzeń gospodarowania. W kierunku ekonomii wartości” uzyskała Nagrodę Kopernikańską Miasta Krakowa przyznawaną przez Polską Akademię Umiejętności oraz nagrodę im. Edwarda Lipińskiego przyznawaną przez Polskie Towarzystwo Ekonomiczne. Hausner został również wyróżniony tytułem doktora honoris causa Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Profesor jest twórcą i przewodniczącym rady programowej Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit oraz Rady Fundacji Gospodarki i Administracji Publicznej.

iwonamichalowska