Gospodarka » Żywność
Jesienne przysmaki z piekarnika
Zobacz więcej zdjęć » |
Coś dla mięsożerców
Jesień to, dla niektórych z nas wymówka, żeby gromadzić dodatkowy tłuszczyk. Tymczasem opinia dietetyków na temat jesiennego jadłospisu jest jednoznaczna: nasze potrzeby energetyczne nie ulegają zmianie, wiec nie ma potrzeby jeść więcej niż zwykle. W naszej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, roślin strączkowych, owoców (zwłaszcza tych, bogatych w witaminę C), warzyw, chudego nabiału oraz ryb i czerwonego mięsa, bogatego w żelazo. Schab w musztardowej skórce zadowoli podniebienia największych smakoszy. Do przygotowania mięsa potrzebujemy:
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- 1,2 kg schabu bez kości
- łyżkę musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczkę miodu
- ząbek czosnku
- 6 gałązek rozmarynu
- 350 ml bulionu ( np. z kostki rosołowej)
- sól, pieprz
Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Musztardę mieszamy z oliwą, miodem i sprasowanym czosnkiem. Następnie oprószamy mięso solą, smarujemy marynatą musztardową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu, mięso wkładamy do brytfanki, posypujemy pieprzem i gałązkami rozmarynu. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200o piekarnika i pieczemy przez 15 min., po czym ostrożnie otwieramy piekarnik i wlewamy szklankę bulionu. Niektóre modele, np. piekarniki elektryczne Mastercook, są wyposażone w system, który powoduje po otwarciu piekarnika, automatyczne wysunięcie się wkładu z potrawą, co znacznie ułatwia użytkowanie tego urządzenia i minimalizuje ryzyko dotknięcia gorących elementów. Po wlaniu bulionu, zmniejszamy temperaturę do 180o i pieczemy jeszcze 50 min. Gotowy schab podajemy z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków i surówką z zasmażanej kapusty.
Dla łasuchów
Jesienne wieczory umili słodki placek ze śliwkami. Prosty przepis sprawi, że uda się on nawet niewprawionym w sztuce pieczenia ciast gospodyniom. Do tego smakowicie pachnie i wygląda niezwykle efektownie. Składniki są następujące:
CIASTO:
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- cukier waniliowy
- tłuszcz do smarowania formy
OBŁOŻENIE:
- 1,25 kg śliwek węgierek
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sok i skórka starta z cytryny
Przygotowanie: Drożdże i łyżkę cukru dodajemy do podgrzanego mleka. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie się burzyć, wlewamy całość do miski, dodajemy jajka i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, po czym wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i czekamy aż wypłynie. Następnie wyrabiamy je z resztą cukru i cukrem waniliowym. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Twaróg miksujemy z jajkami i cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie, na wierzchu rozprowadzamy krem serowy i układamy połówki śliwek. Pieczemy około 45 minut, w temperaturze 180o . Ciasto tak wspaniale i apetycznie pachnie, że okapy kuchenne mogą odpocząć.
Jesienią serca i żołądki rozgrzeją nam smakołyki z piekarnika. Bez względu na to, czy za szklanymi drzwiczkami rumieni się ciasto, czy też piecze się mięso, możemy mieć pewność, że zapach tych wspaniałych potraw zwabi do kuchni naszych najbliższych.
Nadesłał:
torbamarzen
|
Komentarze (0)