Technologie » Komputery

KBJ o trendach IT w 2014

Większość trendów IT w 2014 roku będzie dotykać różnych obszarów integracji – danych, sieci, urządzeń prognozuje Prezes KBJ S.A. Artur Jedynak.

Bez integracji zbiory danych, programy i wiedza poszczególnych uczestników życia cyfrowego nie zapewnią postępu i wygody korzystania z benefitów, jakie niesie sektor IT.

Elastyczność funkcjonalna i kosztowa systemów IT

To są obecnie priorytety – aby wdrażane systemy dawały możliwość dostosowania do zmieniających się potrzeb biznesu. Skalowalność oznacza zapewnienie wydajności przy zmieniających się warunkach i obciążeniach. Rynek tak szybko kreuje potrzeby, że nieskalowany i nieelastyczny system nie ma racji bytu. Musi mieć możliwość rozbudowania, łączenia z innymi platformami, dostosowania do różnych urządzeń, szybkiej maksymalizacji wydajności bez utraty jakości funkcjonowania. Większość ankietowanych przez IDG dyrektorów IT w dużych organizacjach wskazuje ponadto Agile jako jeden ze swoich priorytetów w najbliższych latach. Dotyczy to sposobu prowadzenia projektów, ale ma też szersze oddziaływanie - na organizację, podejście do IT, sposób myślenia.

Zmieniająca się rola działów IT w organizacjach

Działy IT będą odgrywały coraz istotniejszą rolę w przedsiębiorstwach, szczególna rola przypada CIO. Ze strony managerów IT organizacje będą oczekiwać partnerstwa w rozwoju i innowacji. Zmieni to rolę tych departamentów z wewnętrznych podwykonawców w partnerów biznesowych. Należy z jednej strony obserwować silne trendy rynkowe – cloud, Big Data, rozwiązania in-memory, z drugiej rozumieć biznes, na rzecz którego IT dostarcza rozwiązania. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na działania w sferze IT dużych graczy na rynku – grupy kapitałowe masowo przeprowadzają konsolidacje, powstają kolejne centra usług wspólnych.

Integracja i Big Data

Czytaj całość artykułu tutaj:  http://www.erp-view.pl/it_solutions/kbj_o_trendach_it_w_2014.html

openmediagroup