Dom » Wnętrza

Kolory w walizce z wakacji !

„Beach House” i „Island Escape” to nowe kolekcje kolorystyczne zaprezentowane przez kanadyjską markę Para Paints. Inspiracją dla ich powstania były egzotyczne, letnie podróże, a w szczególności kultura, kuchnia i przyroda różnych zakątków świata.
Letnie miesiące to okres kipiącej bogactwem przyrody, słońca i dziesiątków odcieni błękitu. To również idealny czas na wakacyjne podróże w egzotyczne zakątki świata. Nieodłącznym towarzyszem dalekich wypraw jest kolor, często w zaskakującym dla nas wydaniu. Nietuzinkowe odcienie spotykamy praktycznie na każdym kroku - w miejscowej kuchni, podczas podziwiania architektury danego regionu czy spacerów na łonie natury. Wakacyjne kolory pochodzą praktycznie ze wszystkich rodzin kolorystycznych, emanują energią i tworzą wokół nas bardzo pozytywną aurę. Wszystkie te argumenty sprawiają, że mamy ochotę spakować je ze sobą do walizki w drogę powrotną do domu. Projektantom kolorów marki Para Paints (producent farb do wnętrz) udało się zebrać najbardziej efektowne wakacyjne odcienie w kolekcje kolorystyczne „Beach House" i „Island Escape". Dzięki temu marzenia o kolorach przywiezionych z wakacji mają szansę się ziścić !

Kolekcja „Beach House" - słońce, plaża, morze

Kolekcja „Beach House" odwołuje się do najbardziej popularnych skojarzeń z wakacyjnym klimatem. Słoneczny odcień Plantain Chips PF52 (z wzornika Para Paints) uhonorowany został tytułem Koloru Roku 2014. Budzi on skojarzenia z brazylijskimi bananami i rozgrzanym piaskiem na plaży Copacabana. Wnętrza pomalowane farbą w tym kolorze (można ją zamówić w salonach Dekorian i Studiach Para na terenie całego kraju) będą optycznie większe i bardziej świetliste. Z żółtym doskonale „dogadują się" różne odcienie niebieskiego, dlatego w kolekcji „Beach House" nie mogło zabraknąć intrygującego Blue Pearl PF68 i błękitu nieba rodem z Italii - Cobalt Ice PF67. Przeciwwagą dla nasyconych żółcieni i błękitów jest blady krem Carrara PF53, którego odcień do złudzenia przypomina lody waniliowe. Kolekcję uzupełnia soczysta zieleń zawdzięczająca swoją nazwę owocowi awokado ( Avocado Shake PF54). Poszczególne kolory z palety „Beach House" zostały tak wyselekcjonowane, aby wzajemnie do siebie pasować. Kolekcja ta szczególnie dobrze sprawdzi się w nowoczesnych wnętrzach utrzymanych w stylistyce skandynawskiej.

Kolekcja „Island Escape" - w krainie rajskich barw

O wiele bardziej odważną i egzotyczną propozycją jest kolekcja „Island Escape". Projektanci Para Paints zestawili w niej nasycony niebieski rodem z głębin morskich Tahitian Pearl PF64 z ulotną bielą High Tea PF19. Nie jest to typowy marynarski duet, lecz perfekcyjne zestawienie dwóch nietuzinkowych kolorów. Za pozytywną energię kolekcji „Island Escape" odpowiedzialne są: jaskrawy żółty Bird of Paradise PF49 (farbę w tym, jak i innych wskazanych kolorach zamówić można w salonach Dekorian i Studiach Para) oraz zwariowany pomarańczowy Roar PF36. Rajską paletę barw dopełnia blady malinowy róż Goosebarry PF22. Kolorystyka „Island Escape" ma uniwersalny charakter i nie sposób przypisać ją do konkretnego stylu we wnętrzach. Paleta skierowana jest przede wszystkim do dynamicznych osób lubiących eksperymentować podczas urządzania domowych przestrzeni i nie bojących się nieszablonowych pomysłów.

Farby do wnętrz we wszystkich kolorach z kolekcji „Beach House" i „Island Escape" zamówić można w salonach sieci Dekorian oraz studiach Para na terenie całego kraju. Para Paints oferuje profesjonalne produkty malarskie w blisko 5 000 kolorów i 6 stopniach wykończenia. Więcej informacji na stronie www.para.pl .

Dekorian - sieć salonów z wyposażeniem wnętrz, które oferują pod jednym dachem ekskluzywne marki farb, podłóg, wykładzin czy tapet. Firma posiada już 17 salonów w 15 największych polskich miastach, co zwiększa dostępność doskonałej jakości produktów klientom indywidualnym z całej Polski. W portfolio Dekoriana wyróżnić można takie marki jak:
§ kanadyjskie farby PARA,
§ szwedzkie farby SCALA,