Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Koniec z salmonellą - przełomowa technologia Polaków
Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wiesz co jesz?
Co roku na świecie ponad 80 milionów[1] osób zmaga się z chorobami przenoszonymi przez żywność z pałeczkami salmonelli. Bakteria może utrzymywać się w ludzkim organiźmie kilka miesięcy. Prowadzi do zatruć pokarmowych, zakażenia narządów wewnętrznych, chorób stawów czy duru brzusznego, któremu towarzyszą ogromne bóle brzucha.
Jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą jest spożywanie produktów pochodzących od zakażonego drobiu. Nie nadają się one do spożycia przez człowieka. Czasami jednak zakażone mięso trafia do sprzedaży.
"Salmonella ginie w wysokiej temperaturze, dlatego do sprzedaży dopuszczane jest mięso po obróbce termicznej.„- zaznacza Krzysztof Głośnicki, Prezes Zarządu NatVet.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zgodnie z danymi European Food Safety Authority (EFSA) roczne koszty związane z zakażeniami ludzi salmonellą sięgają do 3 miliardów euro[2]. Choroba oznacza również konieczność pozbawienia życia tysięcy kur. Farmerzy ponoszą koszty związane z utylizacją jaj, paszy i ściółki a państwo - z odszkodowaniem.
„W niektórych krajach (np. w USA) antybiotyki są stosowane prewencyjnie, żeby zapobiegać wybranym chorobom drobiu. W Polsce profilaktyczne użycie jest zabronione prawnie i bardzo restrykcyjnie przestrzegane." - tłumaczy Krzysztof Głośnicki. - „Bakterie salmonelli uodparniają się na antybiotyki i leczenie nimi może być mniej skuteczne. Dlatego opracowaliśmy immunologiczną szczepionkę, która chroni kury przed 5 najgroźniejszymi szczepami salmonelli i pozwala zredukować koszty produkcji."
Innowacyjna szczepionka
Do tej pory nie było możliwości szczepienia piskąt zaraz po wykluciu, ze względu na brak odporności w czasie pierwszych 14 dni życia. Dzięki zastosowaniu przeciwciał (rodzaj białka) Sal Ethvi jako pierwsza będzie zabezpieczała kurczęta przed 5 odmianami salmonelli, od 1 dnia po podaniu szczepionki. Produkt przeznaczony jest dla kurcząt, w planach jest rozszerzenie jego działania na indyki.
Sal Ethvi jest prosta w aplikacji (rozpuszcza się ja w wodzie i podaje pisklętom do picia). Łatwo i szybko można ją dostosować do zwalczania nowych typów salmonelli.
Doceniony przez Komisję Europejską
Projekt Immunolabu i NatVet wzbudził zainteresowanie KE i otrzymał grant w ramach Instrumentu dla MŚP (Horyzont 2020) - programu wspierającego najbardziej innowacyjne firmy w Europie.
„Innowacyjność projektu jest bezdyskusyjna. Potwierdza to decyzja Komisji Europejskiej, która wybrała Sal Ethvi spośród ponad 2000 wniosków złożonych w listopadzie do fazy 1 Instrumentu dla MŚP. W tym rozdaniu grant otrzymało zaledwie 8.5% projektów." - tłumaczy Alicja Grzegorzek z Ateknea Solutions, która pomagała w opracowaniu zgłoszenia do programu.
O Immunolab
Immunolab to spin-off Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni założony przez prof. Renatę Głośnicką. Jej siedziba mieści się w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni.
Głównym obszarem działalności Immunolab jest wytwarzanie i sprzedaż preparatów diagnostycznych do diagnostyki bakterii salmonella.
O Nat Vet
NatVet to spółka celowa utworzona przez Immunolab w celu komercjalizacji szczepionki Sal Ethvi. Wspólnie z Immunolabem pozyskała grant w ramach Instrumentu dla MŚP na rozwój szczepionki przeciwko salmonelli.
[1] E.Majowicz, The global burden of nontyphoidal Salmonella gastroenteritis, 2010
[2] Annual Epidemiological Report 2011, European Centre for Disease Prevention and Control
Komentarze (0)