Gospodarka » Bezpieczeństwo

Konkurs Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej na Opolszczyźnie!

Konkurs Państwowej Inspekcji Pracy Pracodawca-organizator pracy bezpiecznej ma na celu promowanie najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa i ochrony pracy. Do tegorocznej, 16. edycji, zgłosiło się ok. tysiąca przedsiębiorców.

Państwowa Inspekcja Pracy w 2009 r. już po raz szesnasty zorganizowała konkurs Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej. Podczas uroczystego podsumowania tegorocznej działalności prewencyjnej Okręgowego Inspektoratu Pracy w Opolu wręczono nagrody i wyróżnienia w konkursach PIP na szczeblu województwa opolskiego.

Założeniem konkursu jest promowanie najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy oraz inspirowanie pracodawców do podejmowania działań w celu eliminacji istniejących w ich zakładach zagrożeń. W pierwszym etapie pracodawcy rywalizują o to zaszczytne miano na szczeblu wojewódzkim, a najlepsi z nich otrzymują awans do etapu centralnego. Z uwagi na różnorodność zakładów pod względem wielkości zatrudnienia, pracodawcy są oceniani w trzech kategoriach.

W województwie opolskim miejsca w poszczególnych kategoriach zdobyli:

W kategorii zakładów zatrudniających powyżej 250 pracowników:

I miejsce: Mirosław Wiciak, prezes zarządu Warty Glass Jedlice S.A.

W kategorii zakładów zatrudniających od 50 do 250 pracowników:

I miejsce: Jerzy Wiertelorz, prezes zarządu Petrochemii - Blachownia S.A. z Kędzierzyna-Koźla

II miejsce Marian Rust, właściciel firmy Mebel Rust z Pluder

W kategorii zakładów zatrudniających do 50 pracowników:

I miejsce: ks. dr Waldemar Klinger Dyrektor Wydawnictwa i Drukarni Świętego Krzyża w Opolu

W konkursie PIP mogli uczestniczyć pracodawcy, którzy uzyskali pozytywną ocenę stanu warunków pracy w swoich firmach. Przy ocenie brano pod uwagę m.in. przestrzeganie przepisów dotyczących stosunku i czasu pracy, ochrony pracy kobiet, wynagrodzeń za pracę, urlopów pracowniczych, regulaminów pracy oraz przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Nagrodzeni pracodawcy otrzymują statuetki Mecum Tutissimus Ibis (łac. "Ze mną jesteś najbezpieczniejszy"), symbolizujące pracodawcę - opiekuna pracownika, zapewniającego bezpieczne warunki pracy i przestrzegającego prawa. Tegoroczni laureaci dołączą do zapoczątkowanej w 2006 r. Złotej Listy Pracodawców, znajdującej się na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Pracy.

Kamila Nowakowska