Gospodarka » Żywność
Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich
Niezależna agencja badawcza GlobeScan od 2016 r. prowadzi na zlecenie MSC (Marine Stewardship Council) cykliczne międzynarodowe badania konsumenckie. Są to jedne z największych na świecie badań konsumentów ryb i owoców morza, przeprowadzane w 23 państwach - w tym w Polsce, obejmujące ponad 26 tys. respondentów z całego świata[1].
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W trosce o ekosystemy morskie
Niepokój o stan zasobów morskich jest widoczny wśród konsumentów na całym świecie, jednak/a w szczególności w Polsce. Aż 40% polskich konsumentów ryb i owoców morza obawia się, że do 2040 roku ich ulubiona ryba na zawsze zniknie z naszego menu.
Optymizmem napawa fakt, że konsumenci gotowi są do zmiany swoich nawyków, aby działać na rzecz ochrony mórz i oceanów. W ciągu ostatniego roku co piąty Polak (22%) zdecydował się na zmianę marki lub produktu na takie, które są bardziej przyjazne ochronie oceanów i stad ryb. Tyle samo osób zaczęło wybierać inne niż dotychczas gatunki ryb oraz zmieniło miejsce, w którym kupuje się ryby lub owoce morza np. inny supermarket lub sklep rybny.
W sumie aż 65% polskich konsumentów deklaruje, że kierując się dobrem środowiska morskiego w minionym roku wprowadziło zmiany w sposobie wybierania ryb i owoców morza, a 88% chce to zrobić w najbliższej przyszłości.
Czym kierują się konsumenci w sklepie?
Zapytani o to jaki rodzaj produktów rybnych kupują, konsumenci najczęściej wskazują na ryby w puszkach (70%), mrożone (62%) oraz świeże ryby na stoisku rybnym (59%). Na kolejnych pozycjach uplasowały się paluszki rybne, ryby przyrządzone, gotowe do spożycia oraz świeże ryby w opakowaniach jednostkowych.
Głównymi czynnikami motywującymi do zakupu ryb i owoców morza pozostają jakość oraz to, czy produkt jest dobry dla zdrowia. Jednak w stosunku do 2018 r. coraz większe znaczenie zyskują czynniki skoncentrowane na zrównoważonym rozwoju. W 2020 r. roku konsumenci o wiele chętnie niż 2 lata wcześniej wskazywali, że przy wyborze kierują się tym, czy produkt pozyskiwany jest w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska oraz czy jest on objęty certyfikacją przez niezależną stronę trzecią. Spadek w rankingu odnotowały z kolei takie czynniki motywacyjne jak cena, przyzwyczajenia dotyczące gatunku czy preferowana marka.
4 na 10 konsumentów kupuje certyfikowane ryby i owoce morza (często lub okazjonalnie). Badania przeprowadzone przez GlobeScan pokazują także postawy konsumentów dotyczące pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów:
- 68% polskich konsumentów ryb i owoców morza uważa, że aby chronić oceany, musimy jeść ryby i owoce morza pochodzące wyłącznie ze zrównoważonych połowów.
- 81% sądzi, że deklaracje producentów i supermarketów dotyczące zrównoważonego rozwoju iśrodowiska powinny być potwierdzone przez niezależne organizacje.
- Dla blisko 2/3 konsumentów (66%) ekocertyfikat na produktach rybnych zwiększa zaufanie do marki.
- 60% polskich konsumentów deklaruje, że są gotowi zapłacić więcej za produkty pochodzące ze zrównoważonych certyfikowanych połowów.
Certyfikat MSC
Niebieski certyfikat MSC na produkcie oznacza, że ryby i owoce morza pochodzą z odpowiedzialnych i dobrze zarządzanych połowów, spełniających najbardziej rygorystyczne światowe normy środowiskowe. Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają̨ na ekosystem morski i nie zaburzają̨ jego równowagi, pozostawiając więcej ryb oraz nie zagrażając innym zwierzętom morskim, takim jak żółwie, delfiny, morświny czy ptaki morskie.
Certyfikat MSC jest coraz bardziej rozpoznawalny wśród Polaków. W 2020 r. blisko jedna trzecia Polaków (32%) deklarowała, że spotkała się z certyfikatem MSC (widziała certyfikat MSC często lub czasami). To wzrost aż o 6 punktów procentowych w porównaniu z badaniem z 2018 r. (26%). Warto zwrócić uwagę, że odsetek ten jest zdecydowanie wyższy wśród młodszych konsumentów w Polsce: aż 49% w grupie wiekowej 18-34 lata.
MSC cieszy się także coraz większym zaufaniem konsumentów: w 2018 r. deklarowało je 69% osób znających certyfikat MSC, w 2020 r. było to już 81% - jest to jeden z najlepszych wyników na świecie. Warto dodać, że aż 7 na 10 konsumentów zarekomendowałoby produkty z logo MSC swojej rodzinie i znajomym.
- Certyfikat MSC cieszy się coraz większym uznaniem wśród polskich konsumentów. Cieszę się, że towarzyszy temu także rosnąca liczba certyfikowanych produktów dostępnych na polskim rynku. Dzięki zaangażowaniu przetwórców i sieci handlowych, w ostatnim roku w Polsce dostępnych było blisko 400 różnych produktów z logo MSC. Można je znaleźć zarówno w najpopularniejszych sieciach handlowych, takich jak ALDI, Biedronka, Lidl, Kaufland czy Makro, jak i innych sieciach oraz mniejszych osiedlowych sklepikach, gdzie znajdziemy produkty tak wielu znanych marek jak FRoSTA - powiedziała Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej.
Webinar „Understanding seafood consumers"
Dla firm, instytucji i osób zainteresowanych wynikami badania konsumentów ryb i owoców morza, organizacja MSC wraz z agencją GlobeScan organizuje cykl webinarów online „Understanding seafood consumers. The rise of the conscious food consumer: Covid, climate and conservation". W dniach 10-12 listopada zostaną zorganizowane trzy spotkania dotyczące wyników badań w poszczególnych regionach świata. Będzie to także okazja do debaty na temat obecnych trendów oraz tego, jak zmienią się zachowania konsumentów w świecie po pandemii Covid-19. Spotkanie dotyczące Europy odbędzie się 12 listopada o godz. 10:00. Udział w wydarzeniach jest bezpłatny, obowiązuje jednak wcześniejsza rejestracja.
Więcej informacji o webinarach na stronie: www.msc.org/understanding-seafood-consumersInformacje o programie MSC: www.msc.org/pl
[1] Badanie przeprowadzone na zlecenie MSC przez niezależną agencję badawczą GlobeScan od stycznia do marca 2020. W badaniu wzięło udział 26 535 respondentów (w tym 20 876 konsumentów ryb i owoców morza) z 23 krajów: Australia, Austria, Belgia, Chiny, Dania, Finlandia, Francja, Hiszpania, Holandia, Japonia, Kanada, Niemcy, Nowa Zelandia, Norwegia, Polska, Portugalia (kraj dołączony do badania w 2020), RPA, Singapur, Szwajcaria, Szwecja, USA, Wielka Brytania, Włochy. W Polsce przebadanych zostało 714 respondentów (w tym 632 konsumentów ryb i owoców morza).
Nadesłał:
MSC-Polska
|
Komentarze (0)