Gospodarka » Żywność

Królowa wiosennych surówek - Kapusta czerwona z jabłkiem Dawtona

Królowa wiosennych surówek - Kapusta czerwona z jabłkiem Dawtona
Zobacz więcej zdjęć »
Tradycyjny polski obiad nie może zostać podany bez smacznej i zdrowej surówki. Najchętniej wybieramy te z marchewki, selera, pora, ale równie często wykorzystujemy kapustę.

Bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w dorodnych główkach sprawia, że drobno poszatkowana kapusta króluje na polskich stołach. Dzięki Kapuście czerwonej z jabłkiem od Dawtony, można szybko przygotować pyszną surówkę, która doskonale podkreśli smak głównego dania.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czerwona kapusta zawiera wiele minerałów - sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, a także witamin - E, K, B1, B2, B6, C. Niska wartość energetyczna sprawia, że mogą ją jeść bez obawy osoby dbające o nienaganną linię. Walory smakowe wszystkich odmian kapusty doceniali już Rzymianie. W Polsce zdobyła ona popularność dopiero w XVIII wieku, kiedy to na szlacheckich stołach poza wszelkimi mięsami zaczęły królować surówki ze świeżych warzyw. Nie można zapominać, że czerwona kapusta działa odwadniająco oraz obniża ciśnienie krwi.

Długotrwały proces przyrządzania tradycyjnej surówki kapusty zniechęca do zrobienia domowej wersji tego dodatku. Dzięki Kapuście czerwonej z jabłkiem firmy Dawtona, możemy cieszyć się naturalnym smakiem czerwonej kapusty bez kłopotliwych przygotowań. Można ją dowolnie doprawić. Tradycyjny przepis nakazuje dodać szczyptę cukru, skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek, na końcu doprawić solą i pieprzem według upodobań smakowych. Pikantniejsza sałatka wymaga przyprawienia łyżeczką musztardy, solą, pieprzem i dodania prażonego słonecznika oraz marchewki startej na tarce o grubych oczkach. Kapustę z jabłkiem od Dawtony warto mieć zawsze w domowej spiżarni, by szybko przygotować dodatek do obiadu. Duży słoik wystarczy na przygotowanie surówki dla kilku osób. Można ją podać do każdego mięsnego, głównego dania, bądź jako samodzielną sałatkę, np. z dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich, selera, pora i sosu majonezowo – jogurtowego. Dodatkowo, intensywny burgund czerwonej kapusty stanowi na talerzy doskonałą dekorację.

Witaminy i minerały zawarte w surowych warzywach decydują o ich stałym miejscu wśród składników dobrze zbilansowanej diety. Świeże warzywa najchętniej jadamy w surówkach podawanych do drugiego dania. Kapusta czerwona z jabłkiem od firmy Dawtona pozwala przygotować smaczną i zdrową surówkę, która będzie idealnym uzupełnieniem wołowej pieczeni, drobiowych kotletów czy wieprzowych roladek.

 

Kapusta czerwona z jabłkiem

Skład: kapusta czerwona (53 %), woda, jabłko, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy

Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 54 kcal; białko – 1,2 g; węglowodany – 10,1 g; cukry – 7,3; tłuszcz – 0,4 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1; błonnik – 2,7g; sód – 0,42 g

Masa netto [g]: 680 g

Masa netto po odsączeniu [g]: 400 g

Cena [zł]: 2,30

 

 

ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl

Dawtona powstała ponad ćwierć wieku temu, jako rodzinna firma zbudowana na polskim kapitale. Nowoczesne technologie produkcyjne, naturalna receptura oraz własne, ekologiczne uprawy Dawtony zaowocowały znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz przyznawanym, co roku od 2005 Złotego Lauru Konsumenta dla koncentratu pomidorowego. W 2008 roku Dawtona została wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta dla warzyw w puszkach oraz Brązowym Laurem Konsumenta dla dodatków obiadowych. W 2011 roku Koncentrat pomidorowy w słoiczku 200g został nagrodzony Złotym Paragonem. W tym samym roku firma otrzymała Grand Prix Lauru Konsumenta. Dawtona nieustannie poszerza asortyment marki wiodącej oraz wprowadza marki nowe, m.in. Milejów - tradycyjna, naturalna marka rodem ze wschodu Polski, Primerosa - marka produktów opartych o tradycyjną włoską recepturę i importowane z południa Europy półprodukty. Firma wdraża również innowacyjny projekt partnerski AgraFoods oferujący świeże warzywa dostępne przez cały rok dzięki nowoczesnym magazynom o kontrolowanej atmosferze. Firma tworzy także marki własne dla swoich stałych partnerów, które są konkurencyjne pod względem jakości i ceny. Dawtona posiada certyfikaty systemów HACCAP, EN ISO 9001: 2000, IFS/BRC. Największymi w Polsce odbiorcami produktów marki Dawtona są duże sieci handlowe. Firma równolegle prowadzi zakrojoną na dużo skalę działalność eksportową na rynki światowe - przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

GutPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »