Zdrowie » Medycyna
Który cholesterol zwiększa ryzyko zachorowań na miażdżycę?
Co to jest cholesterol? Lipidy, kluczowy budulec komórek. Jest substancją wyjściową do wytwarzania niektórych kluczowych hormonów, np. regulujących cechy płciowe, a także soli żółciowych potrzebnych do jelitowego wchłaniania tłuszczu z pożywienia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Cholesterol jest produkowany przede wszystkim w wątrobie. Pewna ilość, zależna od jakości odżywiania, jest także dostarczana z pokarmem. Zazwyczaj wątroba zmniejsza lub zwiększa produkcję zależnie od jego ilości przyswajanej w diecie. Kiedy nie ma w pożywieniu, wątroba może wytworzyć całość potrzebnego cholesterolu. Wysoki cholesterol znacznie zwiększa ryzyko takich chorób jak: miażdżyca, atak serca lub też problemy z krążeniem kończyn dolnych. Zły cholesterol odkłada się w środku naczyń krwionośnych, które zmniejszają ich światło i usztywniają ściany.
Te o niewielkiej zagęszczeniu (więcej tłuszczu) oznaczono symbolem LDL, te o większej gęstości (więcej białka) są oznaczone symbolem HDL. LDL to tak zwany zły cholesterol a HDL to dobry cholesterol.
Kiedy musimy zrobić pierwsze badanie na poziom cholesterolu we krwi? Eksperci Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej sugerują zrobienie profilu lipidowego, czyli badania ilości cholesterolu całkowitego, jego cząsteczek LDL i HDL a także trój glicerydów u wszystkich którzy skończyli 20. rok życia. Wcześnie wykonane badania pozwalają na zapobiegnięcie takim schorzeniom jak: miażdżyca czy atak serca.
Jak obniżyć cholesterol? Powinno się zmienić styl życia. Powinni się zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dodać spożycie pokarmów bogatych w błonnik a także tłuszczów pochodzenia roślinnego. Powinno się zwiększyć aktywność fizyczną. Przy pomocy diety i ruchowi udaje się znormalizować zaburzenia lipidowe. Kiedy to nie da rezultatów, lekarz zaleca leczenie farmakologiczne.
Nadesłał:
Tobisz
|
Komentarze (0)