Gospodarka » Żywność
Kuchnia włoska
Najczęściej stosowane są makarony w postaci długich nitek (spaghetti), rurek (penne), kokardek, kolanek, płatów (lasagne). Jednak niewątpliwie najpopularniejszą potrawą tego regionu jest nieśmiertelna pizza.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pizza to sztandarowa potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często danie to uznawane jest za fast food. W wersji podstawowej pizza to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowanego sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella wraz z ziołami. Danie to pieczone jest w bardzo mocno nagrzanym piecu. Najlepiej jest podawać pizzę na gorąco, choć można ją także spożywać po ostygnięciu. Za tradycyjne miejsce spożywania tego włoskiego przysmaku uznaje się pizzerie, czyli lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.
Pizza Lublin to fantastyczne miejsce, w którym serwują przepyszną pizzę. Smaczne potrawy podawane są tutaj przez przyjazny personel, a miły nastrój panujący w lokalu sprawia, że chętnie chcemy tutaj wrócić. Pizza Lublin to produkt wysokiej jakości, gwarantujący dobry smak.
Co ciekawe, jak uznają źródła historyczne, pizza do Włoch przywędrowała z Grecji ok. 500 p.n.e.. Nie były to tradycyjne okrągłe formy znane nam z dzisiejszych czasów, lecz raczej płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem oraz posypane ziołami. Okrągła pizza na cieście drożdżowym to wynalazek XIX wieku. A nazwa najprostszej pizzy wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty, na cześć której kucharz przygotował danie zawierające pomidory, ser mozzarella i bazylia.
Nadesłał:
l.nowak1815
|
Komentarze (0)