Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Kulinarne inspiracje z restauracji Tamka 43

Kulinarne inspiracje z restauracji Tamka 43
Zobacz więcej zdjęć »
Z czym najlepiej smakuje topinambur i jak go przyrządzić? Odpowiedzi należy szukać w restauracji Tamka 43 – miejscu kulinarnych inspiracji, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością.

Tradycja i nowoczesność

Miłośnicy kuchni dzielą się na tradycjonalistów i rewolucjonistów. Jednak dla jednych i drugich znaleźć można wspólny mianownik – poszukiwanie doskonałego smaku. Równowagę pomiędzy kuchnią tradycyjną i innowacyjnym podejściem do gotowania odnalazł Robert Trzópek – szef kuchni w restauracji Tamka 43. Jest kucharzem doskonałym, z ogromnym doświadczeniem dotyczącym kuchni tradycyjnej, a jednocześnie specjalistą w dziedzinie „kuchni przyszłości”, zwanej także kuchnią molekularną. Polskie podniebienia to podatny grunt do eksperymentowania – otwarci na nowe doświadczenia goście restauracji odnajdą w Tamce 43 kulinarne inspiracje. Dania tam serwowane pobudzają nie tylko apetyt, ale także wyobraźnię i prowokują do poddawania swoich gustów smakowych ciągłym próbom. Dla odważnych Robert Trzópek uchyla rąbka tajemnicy swojej kuchni. Topinambur z skorzonerą i atramentem z sepii to potrawa dla odważnych i lubiących kulinarne wyzwania. Poniżej przepis na danie, którego każdy może spróbować w warszawskiej restauracji lub przygotować samodzielnie we własnej kuchni.


Topinambur ze skorzonerą i atramentem z sepii

Składniki: 400 g topinamburu, skorzonera, 200 ml mleka, atrament z sepii, masło, oliwa, bulion grzybowy.

Sposób przygotowania:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości pół centymetra.
Do garnka wlać 200 ml mleka, wrzucić topinambur i gotować aż zmięknie. Gotowy wywar zmiksować. Następnie obrać skorzonerę, gotować przez 2 minuty i schłodzoną podsmażyć na oliwie i maśle. Połączyć zmiksowany topinambur ze skorzonerą. Do atramentu z sepii dodać bulion grzybowy i zimne masło. Podawać jako sos.

Oryginalne składniki, niekonwencjonalny przepis i proste wskazówki. To doskonały sposób na szybki i imponujący lunch, który będzie nowym i inspirującym kulinarnym doświadczeniem.

DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, winebar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa światowej sławy szefa kuchni – Roberta Trzópka – specjalisty w dziedzinie gastronomii molekularnej oraz gotowania w niskich temperaturach metodą, sous-vide. Krótkie menu, częsta zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Sieczna 72 A lok.35, 03-290 Warszawa, tel. (22) 251 20 47, e-mail: b.grzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Więckowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »