Firma » Biznes

Kupno walut przez internet – sposób na niższą ratę kredytu

Ustawa antyspreadowa umożliwiła spłatę kredytu w walucie, w której został zaciągnięty. Dzięki temu można obniżyć cenę każdej raty, jednak jak się do tego zabrać?

W raporcie AMRON-SARFiN publikowanym przez Związek Banków Polskich, w 2007 roku w Polsce zaciągnięto aż 127 737 kredytów we frankach szwajcarskich. Rekord odnotowanych kredytów został pobity rok później, otwarto wtedy aż 195 408 kredytów mieszkaniowych denominowanych w CHF.

Sposób na franka
W 2008 roku średni kurs franka szwajcarskiego wynosił 1,90 zł, dlatego osoby,  które wzięły kredyt w latach 2007-2008 teraz są najbardziej poszkodowane. Cena franka szwajcarskiego według kursu NBP wynosi dziś 3,42 zł czyli prawie dwa razy więcej niż 5 lat temu. Co za tym idzie, raty kredytu zaciągniętego w tamtym okresie są teraz dwa razy wyższe.

- To właśnie, między innymi, rosnącej cenie franka zawdzięczamy ustawę antyspreadową, która obowiązuje od zeszłego roku. Dzięki niej można spłacać kredyt bezpośrednio w walucie pieniędzmi z kantoru lub przelewem z konta walutowego. - mówi Piotr Podrażka, właściciel serwisu GieldaWalut.pl.

Jak znaleźć franka w dobrej cenie? Sposobów jest kilka – można kupić franki w kantorze i wpłacić gotówką w kasie banku, założyć rachunek walutowy i co miesiąc przelewać ratę bezpośrednio na rachunek walutowy w banku lub skorzystać ze społecznościowej platformy wymiany walut.

- W społecznościowych serwisach wymiany walut spread walutowy jest nawet o kilkanaście groszy niższy.  –   wspomina Piotr Podrażka – Kurs waluty jest ustalany indywidualnie przez każdego użytkownika, co pozwala na sprzedaż bądź kupno franka szwajcarskiego, euro, czy dolara po cenie niższej niż w tradycyjnym kantorze.

Wymiana walut przez internet
Cena franka szwajcarskiego według NBP wynosi 3,42 zł. Aby otrzymać cenę franka, którą proponują „zwykłe” kantory, należy dodać do tego prowizję, która średnio wynosi ok. 3 procent.  Zakładając, że w kantorze kupimy franka za 3,49 zł, za ratę kredytu wynoszącą 500CHF zapłacimy wtedy 1 745zł.

- Cena franka w naszym serwisie wynosi teraz średnio 3,40 zł. Różnica między ceną w zwykłym kantorze, a internetowym to ok. 10 groszy na jednym franku. - dodaje Piotr Podrażka.

Łatwo obliczyć, że przy racie kredytu 500CHF i kursie 3,40 zł za ratę zapłacimy już  tylko 1 700 zł. To o 45 zł mniej niż w przypadku „zwykłego” kantoru. W skali rocznej zaoszczędzić można nawet 500-550 zł zakładając, że kursy nie ulegną większym zmianom.

Nie tylko franki
W Internecie można wymienić nie tylko franki szwajcarskie ale również funty, euro czy dolary i także na tym zaoszczędzić. Przykładowo według NBP cena 1 euro to 4,17 zł. Na platformie wymiany walut można znaleźć oferty, gdzie 1 euro kosztuje jedynie 4,13 zł, czyli o 5 groszy mniej.

Korzystne warunki wymiany oferują społecznościowe serwisy walutowe. Korzystając z tego typu platformy nie jesteśmy skazani na konkretny kurs i konkretną ilość waluty, sami ustalamy warunki transakcji.  Wymiana walut, na tego typu stronach internetowych, działają podobnie do internetowych serwisów aukcyjnych, tyle, że tu przedmiotem sprzedaży jest waluta.

- Aby skorzystać z usług platformy trzeba założyć w niej konto, na które będą przelewane środki pieniężne.  Osoby, które korzystają z internetowej bankowości nie powinny mieć żadnych trudności ze zrozumieniem zasad działania  serwisu. - dodaje Piotr Podrażka z serwisu GieldaWalut.pl.

GieldaWalut.pl

• braziliana
    braziliana 2012-04-30 10:04:42

Kupno waluty przez internet to oszczędność czasu i pieniędzy.

• avatar
    borowka 2012-04-12 09:45:29

Dobrze, że nie brałam kredytu we frankach szwajcarskich. Chociaż taka opcja spłacania kredytu jest sensowna.