Firma » Finanse

Kurs finansowy: książka czy udać się na zajęcia?

Każda sobą chcąca podnieść swoje kwalifikacje zadaje sobie odwieczne pytanie – zapisać się na prowadzony przez profesjonalistów kurs czy też może kupić poradnik finansowy i studiować go w domu? Należy pamiętać o tym, że pracodawcy obecnie zwracają szczególną uwagę na umiejętności.

Zalety kursów

Szkolenia organizowane przez firmy dają nam liczne korzyści, gdzie największym plusem jest szybkie i wygodne przekazywanie specjalistycznej wiedzy. Ponadto nie jesteśmy skazani tylko na uczenie się teorii, ale wykorzystujemy ją w trakcie zajęć w praktyce. Chociaż wiedzę teoretyczną możemy przyswoić w dowolnym czasie, tak już do wykonania ćwiczeń potrzebujemy wykwalifikowanej osoby, która wskaże na popełniane przez nas błędy i nakieruje na właściwe tory. Co więcej, po zakończeniu szkolenia możemy liczyć na otrzymanie certyfikatu potwierdzającego nabytą wiedzę i kompetencje. Dzięki temu znajdziemy się w posiadaniu dokumentu uznawanego w przyszłości przez pracodawców, co zwiększa nasze szanse na otrzymanie wolnego wakatu, o który się ubiegamy.

Wiedza książkowa

Wadą szkoleń jest z całą pewnością ich cena, a ponadto trzeba dostosować się do terminu. Jako, że kurs finansów może kosztować nas nawet do tysiąca złotych, to za taką cenę moglibyśmy kupić kilkadziesiąt książek oraz poznać potrzebne i interesujące nas zagadnienia w swoim tempie. Tutaj z kolei pojawia się problem z samodyscypliną, a ponadto samodzielna nauka zajmuje znacznie więcej czas. Co więcej, jeśli jesteśmy amatorami, to możemy mieć problem z doborem odpowiednich lektur do przeczytania, a na kursie otrzymujemy gotowy zestaw, który przygotuje nas do zdania egzaminu.

Podsumowując

Jeśli zależy nam na poszerzeniu swojej wiedzy z zakresu finansów i dysponujemy wolnym czasem, to można zdecydować się na samodzielne dokształcanie się, bazując na ogólnodostępnych lekturach. Z kolei w przypadku chęci posiadania certyfikatu poświadczającego naszą specjalistyczną wiedzę z danego zakresu, warto zainwestować pieniądze w kurs przeprowadzany przed doświadczone osoby, co jest znacznie szybszym rozwiązaniem. Niektóre zagadnienia wymagają szczególnego omówienia i praktyki oraz rozwiania ewentualnych wątpliwości, czego niestety nie zawsze można nauczyć się z książki. Więcej informacji znajdziesz na blogu: poradnik finansowy - zapraszamy.

JoannaS