Technologie » Komputery

Lenovo ThinkPad Edge E430 i E530 wyposażone w Intel® Small Business Advantage

Lenovo Solutions for Small Business (LSSB) - łatwe w obsłudze rozwiązanie do konserwacji i zabezpieczeń systemu debiutuje wraz z nowymi notebookami Lenovo

Firma Lenovo zapowiedziała, że w maju jako pierwsza wprowadza na rynek narzędzie Intel® Small Business Advantage (Intel® SBA), które ułatwia zabezpieczenie i konserwację komputera. Oprogramowanie firmy Intel będzie podstawą pakietu Lenovo Solutions for Small Business (LSSB) dodanego do także debiutujących notebooków ThinkPad Edge E430 i E530.

LSSB to zaawansowane rozwiązanie, które automatyzuje rutynowe zadania związane z zabezpieczeniami oraz konserwacją, zapewniając maksymalne bezpieczeństwo i efektywność pracy z komputerem. Funkcja menedżera oprogramowania w pakiecie LSSB aktywnie chroni przed atakami z Internetu, monitorując działanie komputera na poziomie oprogramowania. W przypadku zmiany w ustawieniach, na przykład wyłączenia zapory sieciowej, program wyświetla ostrzeżenie.

„Nie wszystkie małe i średnie firmy mogą sobie pozwolić na własny dział IT, a bez odpowiedniego zarządzania komputery mogą być podatne na zagrożenia i utratę danych” — powiedział  Andrzej Sowiński, Dyrektor Generalny Lenovo Polska „Pakiet LSSB w nowych komputerach ThinkPad Edge wyróżnia się łatwą, intuicyjną obsługą i zapewnia odpowiednią wydajność oraz zabezpieczenie komputera”.

Rozwiązanie zawiera funkcję konserwacji po godzinach pracy. Wyprowadza ona komputery ze stanu uśpienia w celu dokonania prac konserwacyjnych poza zwykłymi godzinami użytkowania. Zakładając na przykład, że godziny pracy to 8:00–17:00, komputer uaktywnia się w nocy i przeprowadza czynności konserwacyjne oraz tworzy kopię zapasową. Funkcja USB Blocker przypisuje każdemu urządzeniu hasło. Dzięki temu firmy mogą decydować o tym, które urządzenia pamięci masowej mogą uzyskiwać dostęp do komputerów i zapisywać ich informacje. Funkcja Enhanced Backup and Restore z kolei chroni przed utratą danych wskutek błędów komputera, ataków wirusów lub kradzieży, automatycznie sporządzając kopię zapasową danych o znaczeniu krytycznym.

„Dzięki technologii Intel SBA właściciele małych firm mogą skoncentrować się na swojej działalności, ponieważ komputery pracują z większą wydajnością, tworzą automatycznie kopie zapasowe, sprawdzają dostępność najnowszych aktualizacji oprogramowania oraz zapewniają wielowarstwową ochronę przed wirusami — nawet na poziomie oprogramowania sprzętowego” — powiedział Mirosław Pisaniec, SMB Manager Lenovo Polska. „Dodając technologię Intel SBA do notebooków dla małych i średnich firm ThinkPad Edge, Lenovo uwalnia przedsiębiorców od problemów z komputerami i umożliwia im koncentrację na właściwej działalności”.

Dostępne za pośrednictwem partnerów Lenovo notebooki — 14-calowy ThinkPad Edge E430 i 15-calowy E530 — zapewniają małym i średnim firmom swobodę wyboru wydajności. Wyposażyć je można w jeden z najnowszych procesorów Intel® Core™ (zarówno drugiej i trzeciej generacji - od Core i3 do i7 Quad) oraz wbudowane lub osobne karty graficzne. Notebooki te wyróżniają się szybkim startem systemu, opcjonalnym dyskiem twardym do 1 TB, do którego można dodać dysk SSD, gniazdami USB 3.0 oraz kamerą internetową o wysokiej rozdzielczości.

Dostępność

Komputery ThinkPad Edge E430 i E530 są dostępne za pośrednictwem partnerów biznesowych. Dokładne ceny nie został jeszcze podane.

O firmie Lenovo

Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR:LNVGY) jest producentem urządzeń elektronicznych do użytku osobistego o obrotach wynoszących 21 miliardów USD i drugim pod względem wielkości dostawcą komputerów PC na świecie. Firma obsługuje klientów w ponad 160 krajach. Lenovo koncentruje się na konstruowaniu komputerów i mobilnych urządzeń internetowych o wyjątkowej jakości. Filarami działalności firmy są innowacyjność, efektywny łańcuch dostaw na całym świecie oraz konsekwentna realizacja strategii biznesowej. Od czasu przejęcia przez Grupę Lenovo działu komputerów osobistych IBM firma opracowuje, produkuje i sprzedaje niezawodne, wysokiej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu produkty techniczne oraz usługi. Lenovo produkuje biznesowe komputery legendarnej marki Think, konsumenckie komputery marki Idea, a także serwery, stacje robocze oraz mobilne urządzenia internetowe, takie jak tablety i smartfony. Lenovo ma duże ośrodki badawcze w Yamato w Japonii, Pekinie w Chinach oraz w Raleigh w Północnej Karolinie (USA. Więcej informacji można uzyskać pod adresem www.lenovo.com.

agencja21