Dom » Architektura

Łódzcy studenci ASP projektują wnętrza mieszkań w Strefie PROGRESS

Firma OKAM nawiązała współpracę z Instytutem Architektury Wnętrz łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych.

W ramach inicjatywy 14 studentów przygotowuje aranżacje przestrzeni m.in. pod kątem praktycznym i psychologicznym, dla trzech różnych formatów mieszkań na powstającej w centrum Łodzi Strefie PROGRESS - pierwszej w tym mieście inwestycji mieszkaniowej dewelopera. Rozstrzygnięcie konkursu i przekazanie zwycięzcom nagród planowane jest na październik br.

Do konkursu OKAM zgłosiło się 14 studentów Instytutu Architektury Wnętrz ASP. Ich zadaniem jest przeanalizowanie jednego z trzech rzutów mieszkań - 1, 2 i 3-pokojowych, a następnie przygotowanie dla niego propozycji układu funkcjonalno-przestrzennego. Przy tworzeniu aranżacji mogą wziąć pod uwagę funkcjonalność, aktualne trendy, a także potencjalne oczekiwania przyszłych najemców. W ramach indywidualnych pomysłów w projektach mogą uwzględnić na przykład rozkład mebli czy rozplanować oświetlenie.

Strefa PROGRESS to inwestycja dedykowana przede wszystkim młodym ludziom – aktywnym, żyjącym z pasją, szukającym work-life balance. Dlatego zależy nam bardzo na bliższym poznaniu ich potrzeb. Głos młodego pokolenia, które w znacznej części zamieszka w kompleksie, jest dla nas niezwykle ważny i jesteśmy przekonani, będzie stanowić - dla nas jak i przyszłych mieszkańców łódzkiej inwestycji - znaczącą inspirację - zaznacza Marcin Michalec, CEO OKAM Capital.

Termin zgłaszania prac minie we wrześniu br. Z kolei ogłoszenie wyników i przekazanie nagród zwycięzcom planowane jest na październik. Przewidziane są nagrody finansowe, główne oraz wyróżnienia w każdej z trzech kategorii (mieszkanie 1,2,3-pokojowe). W skład jury wejdą przedstawiciele OKAM oraz łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych.

Łódzka Akademia Sztuk Pięknych to jedna z najlepszych polskich uczelni, także jeśli chodzi  o kierunki architektoniczne. Jesteśmy niezwykle ciekawi efektów prac studentów w zakresie jak najbardziej optymalnego dostosowania przestrzeni mieszkaniowej do życia. Zależy nam bowiem, aby Strefa PROGRESS nie była zwykłym miejscem do mieszkania, ale miejsce do życia, także przestrzenią do odpoczynku, spotkań z najbliższymi czy pracy, aby przyszli mieszkańcy czerpali radość z tego miejsca. Trzymamy za wszystkich mocno kciuki - podkreśla Katarzyna Lewoc, Dyrektor łódzkiego oddziału OKAM Capital.

Najlepsze projekty zostaną udostępnione jako inspiracje zainteresowanym przyszłym nabywcom mieszkań w Strefie PROGRESS.

Strefa PROGRESS to pierwsza łódzka inwestycja mieszkaniowa OKAM powstająca przy al. Kościuszki 132. Składać się będzie na nią 276 mieszkań o metrażach od 25 do 140 mkw. Najniższy z czterech budynków będzie miał 3, a najwyższy 13 pięter. Wśród lokali znajdą się zarówno kawalerki, jak mieszkania do 5-pokoi. Inwestycja posiadać będzie parking podziemny i komórki lokatorskie. W części parterowej zaplanowano lokale usługowe.

Przyszli mieszkańcy będą mieć do dyspozycji m.in. strefę mieszkańca wraz z co-workingiem, paczkomat, darmową wypożyczalnię rowerów i hulajnóg, a także stacje do ładowania aut elektrycznych, czy serwis naprawy rowerów. Przestrzeń pomiędzy budynkami wypełniona zostanie wewnętrznym ogrodem stanowiąc miejsce do relaksu. W ławki na dziedzińcu zamontowane zostaną także gniazda do ładowania urządzeń mobilnych.

Strefa PROGRESS zlokalizowana będzie w bezpośrednim sąsiedztwie, innej inwestycji OKAM tj. Strefy Piotrkowska 217. Dzięki temu przyszli mieszkańcy będą mieli dostęp do pełnej infrastruktury – kawiarni i restauracji, usług, a także do odbywających się w tej przestrzeni wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych.

Oddanie inwestycji do użytkowania planowane jest na I kwartał 2024 r. W obiekcie sprzedanych zostało już ponad 30 proc. mieszkań.

Sylwia Majcher