Firma » Finanse

Lokaty bankowe nadal popularne wśród oszczędzających?

Chowanie oszczędności w domowych skrytkach już dawno przestało być popularne. W dzisiejszych czasach praktycznie każdy dysponuje bankowym kontem, na które wpływa comiesięczna pensja, czy oszczędności gromadzone na przyszłość.
Ten rodzaj oszczędzania nie jest jednak zbyt efektywny, gdyż pieniądze leżące bezczynnie na kontach, w gruncie rzeczy tracą na wartości, a dzieje się to na skutek zmieniającej sie inflacji. Dobrym sposobem, by uniknąć takiego stanu rzeczy jest zdeponowanie oszczędności na procent i zyskanie na odsetkach, jednak najlepsze lokaty dawniej oferujące przyzwoite oprocentowanie, teraz bardzo straciły na wartości. Powstaje zatem pytanie, czy to się jeszcze opłaca? Czy depozyty terminowe nadal są atrakcyjnym wyborem oszczędnościowo-inwestycyjnym? Tutaj dowiedz się więcej na temat inwestowania oszczędności w dzisiejszych czasach.

Kilka lat temu sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Prym wiodły fundusze inwestycyjne i to one dawały potencjalnym inwestorom największe zyski, ale i lokaty bankowe cieszyły się przyzwoitym oprocentowaniem. Przez kolejne lata zmieniło się podejście klienta do pieniędzy i fundusze inwestycyjne nie są już tak popularnym narzędziem oszczędnościowo-inwestycyjnym. Wpływ na to ma niechęć deponentów do ryzyka jakie trzeba ponieść, by zarobić te kilka procent więcej, niż oferują to konkurencyjne oferty. Na tym właśnie skorzystały lokaty, które pomimo mało korzystnego oprocentowania, są jednak bardzo bezpieczne i nie stwarzają zagrożenia utraty wniesionego kapitału. Warto także zaznaczyć, że na popularność lokat wpływa także możliwość określenia zysku jeszcze przed podpisaniem umowy z bankiem, a to dzięki stałemu oprocentowaniu, które nie zmienia się w trakcie trwania umowy i na podstawie którego możemy dokładnie wyliczyć, jaki zysk przyniesie nam dana lokata. Wprawdzie na rynku istnieją także oferty depozytowe ze zmiennym oprocentowaniem lokat, jednak charakteryzuje je większy stopień ryzyka i nieco mniejsza popularność wśród deponentów.

Dużą rolę w utrzymaniu popularności lokat odgrywają same banki, które na skutek malejącego oprocentowania, kuszą klientów różnego rodzaju promocjami i atrakcyjnymi warunkami umów. Deponent decydować może na jak długi czas zdecyduje się powierzyć bankowi swoje pieniądze i wynegocjować możliwie najkorzystniejszy dla siebie procent, czy wybrać spośród ofert z różną częstotliwością kapitalizacji odsetek. Dużo bardziej bogatą ofertę posiadają lokaty krótkoterminowe, które założyć można na okres miesiąca czy nawet kilkunastu dni. Niebagatelną rolę odgrywa także reklama w mediach, która zachęca do lokowania funduszy na atrakcyjnych warunkach i trafia do wyobraźni klienta, jako sposób na bezpieczne i opłacalne pomnażanie oszczędności.

abtarasew1

• avatar
    ~okler 2013-12-30 13:26:10

Akurat póki kryzys trwa nic innego bezpiecznego nie ma, a teraz jak np. w promocji jest lokata w fm banku, gdzie na 4 mies. jest 3,5% to na swoje jeszcze całkiem nieźle można wyjść.