Gospodarka » Żywność
Lukier - przepisy najlepsze pod słońcem
Zobacz więcej zdjęć » |
Z łatwością zrobisz go w domu ze składników, które zawsze są pod ręką. Cukier puder, mleko czy jaja są w niemal każdym domu. Jak przygotować domowe, smakowite ozdoby do pierników i innych świątecznych wypieków? Sprawdź nasze pomysły na smaczne dekoracje domowych łakoci.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- Domowe pierniki
- Przepis na tradycyjny likier
- Lukier królewski
- Kolorowy lukier - jak go zrobić?
- Czym wzbogacić domowy lukier?
- Witraże z landrynek
- Wzorzyste ciasteczka
- Zabawy papierem w grudniowe wieczory
Domowe pierniki
W wielu domach w grudniu roznosi się zapach pierniczków. Piernik staropolski, miękkie pierniczki z owocowym nadzieniem czy kruche korzenne ciasteczka. To tylko niektóre rodzaje świątecznych ciasteczek, które możemy znaleźć w sklepach. Pyszne pierniki można także przygotować w domu z najbliższymi. Zarówno sklepowe ciastka jak i te upieczone w domu można udekorować. Domowy lukier znakomicie podkreśli smak wszystkich grudniowych wypieków. Lukier przepis na znakomity dodatek do ciast jest prosty.
Przepis na tradycyjny lukier
Klasyczny biały lukier to idealny dodatek do pączków, ciast drożdżowych i pierników. Tradycyjny lukier jest biały. Przygotowuje się go na bazie mleka i cukru pudru. Przygotowując go warto pamiętać, aby miał płynną konsystencję, dzięki czemu łatwo rozprowadzi się po powierzchni ciasta. Trzeba jednak zwrócić uwagę, aby nie był za rzadki. Konsystencję lukru można zmieniać dodając więcej wody lub cukru pudru- w zależności od potrzeb.
Warto pamiętać również, że z dekorowaniem pierniczków warto wtrzymać się do czasu aż nasze wypieki wystygną. Ozdabianie gorących ciastek może skończyć się tym, że lukier spłynie, wsiąknie w ciasto lub popęka po ostygnięciu.
Lukier królewski
Jeśli planujemy śnieżnobiałe, misterne zdobienia na piernikach, warto przygotować lukier królewski. Przygotowuje się go z cukru pudru, białek jaj oraz soku z cytryny. Zdobienia takim lukrem najlepiej wykonać rękawem cukierniczym lub woreczkiem foliowym z odciętym rogiem. Do wykonania precyzyjnych wzorów trzeba zrobić lukier gęsty niemal jak pasta do zębów.
Jako polewa sprawdzi się lukier o rzadszej konsystencji. Na wymyślnych wzorach można przykleić również słodkie posypki lub perełki. Przed ozdabianiem trzeba sprawdzić konsystencję lukru.
Osoby o zdolnościach artystycznych mogą spróbować przygotować również piernikowy domek, który będzie nie tylko smacznym deserem, ale także piękną i aromatyczną dekoracją domu. I doskonałą zabawą dla całej rodziny podczas składania takiej konstrukcji. To również dobry pomysł na smakowity świąteczny prezent dla bliskich.
Kolorowy lukier - jak go zrobić?
Lukier nie musi być biały. Dzięki naturalnym barwnikom, z łatwością przygotujemy słodkie ozdoby w różnych kolorach. Wystarczy pod koniec ucierania dodać kroplę barwnika, który zmieni kolor słodkiej dekoracji. Nie trzeba szukać sztucznych dodatków. Soki z warzyw czy owoców to naturalny barwnik. Żółty kolor uzyskamy dodając do masy odrobinę soku z brzoskwini. Malina zmieni kolor lukru w różowy, jagody na niebieski, a szpinak w zielony. Dzięki soku z porzeczki, wiśni lub żurawiny otrzymamy czerwony lukier, a sok pomarańczowy lub marchewkowy pozwoli na zmianę koloru na pomarańczowy.
Warto pamiętać, że taki kolorowy dodatek zmieni jedynie kolor polewy, a nie jej smak. Znaczna ilość cukru pudru zagłuszy smak kolorowych płynów.
Czym wzbogacić domowy lukier?
Sok z cytryny czy aromaty do ciast to składniki, którymi najczęściej wzbogacamy smak tradycyjnego lukru. Dodatek soku z cytryny sprawi, ze otrzymamy lukier cytrynowy.
Do lukru najczęściej dodaje się zapach migdałowy lub arakowy. Decydując się na taki dodatek warto jednak pamiętać, aby nie gryzł się on z pozostałymi składnikami ciasta. Co ważne, wystarczy tylko odrobina kropli, aby uzyskać intensywny smak i aromat.
Witraże z landrynek
Do takiej dekoracji sprawdzą się owocowe landrynki. Na początek kolorowe cukierki trzeba posegregować kolorami i przełożyć je do osobnych woreczków. Następnie wałkiem rozkruszamy je na małe kawałki. W surowych pierniczkach ułożonych na blaszce do pieczenia wycinamy niewielkie otwory i wsypujemy tam pokruszone landrynki. Po upieczeniu cukierki roztopią się i stworzą kolorowe witraże wewnątrz ciastek. Trzeba jednak pamiętać, aby ciasteczka zdejmować z blachy po wystudzeniu. Wcześniej witraże są gorące i płynne. Wtedy łatwo o poparzenie.
Wzorzyste ciasteczka
W sklepach znajdziemy szeroki wybór wałeczków i stempli co ciastek, dzięki którym z łatwością można udekorować domowe łakocie. Dzięki stempelkom możemy wybijać na piernikach różnorodne wzory. Można wykorzystać również wałki, które mają wytłoczone wzory. Pozwalają one szybko pokryć całą blachę ciasta ciekawym świątecznym wzorem. Z takim zadaniem poradzi sobie nawet przedszkolak.
Zabawy papierem w grudniowe wieczory
Wspólne pieczenie ciast i ozdabianie pierników to niejedyne aktywności, które możemy robić z bliskimi w długie zimowe wieczory. Z partnerem, dziećmi czy przyjaciółmi warto także przygotować świąteczne ozdoby z papieru. Wiele ciekawych propozycji na papierowe dekoracje znajdziesz tu: https://www.netto.pl/porady/salon/ozdoby-swiateczne-z-papieru-jak-wykonac-recznie-robione-ozdoby-z-papieru/
Źródło fotografii: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)