Rozrywka » Uroczystości

Lutowe opowieści: jak znaleźć ciepło w najchłodniejszych miesiącach?

Lutowe opowieści: jak znaleźć ciepło w najchłodniejszych miesiącach?
Zobacz więcej zdjęć »
Zima to czas, który dla niektórych osób bywa przygnębiający. Zwłaszcza w lutym marzymy już, by nadeszła kolejna pora roku. W momencie, gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dni zdają się nie mieć końca, nic nie koi zmysłów tak, jak ciepło domowego ogniska.
To czas, kiedy chętniej otulamy się miękkim kocem, zapalamy pachnące świece i szukamy sposobów na to, by ogrzać się od środka. I właśnie tutaj z pomocą przychodzą wyjątkowe, aromatyczne potrawy, które nie tylko sycą, ale także sprzyjają dobremu nastrojowi.

Zimowa chandra? Przygotuj miskę rozgrzewającej zupy!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zadbaj o przytulny klimat wokół siebie. Otocz się ciepłymi barwami, zapal świece o zapachu wanilii i cynamonu, a potem pozwól, by w Twojej kuchni zaczęła dziać się kulinarna magia. Jednym z najlepszych pomysłów na zimowy komfort food jest miska aromatycznej zupy - takiej, która otula smakiem i przywołuje najlepsze wspomnienia. Nasza propozycja? Klasyczna, francuska zupa cebulowa, przygotowana w zaledwie 45 minut. Podana z chrupiącymi grzankami posypanymi czosnkową przyprawą stanie się Twoim ulubionym towarzyszem zimowych wieczorów.

Zupa cebulowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 5 cebul
  • 1 opakowanie Francuska zupa cebulowa Knorr
  • 200 g obranej marchewki
  • 3 nitki szafranu
  • Chili mielone
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki margaryny
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka.

2. Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty.

3. Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.

4. Dolej kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Następnie dodaj całe opakowanie zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dorzuć przyprawy (zupa musi być ostra).

5. Na koniec zmiksuj zupę. Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.

Grzanki z chleba

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 500 g czerstwego białego chleba
  • 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 10 płatków parmezanu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Chleb pokrusz na małe kawałki. Namocz w niewielkiej ilości wody. Odsącz na ściereczce, dodaj rozkruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

2. Na patelnię wlej sześć łyżek oliwy z oliwek i dodaj obrane ząbki czosnku.

3. Smaż kawałeczki chleba do momentu, gdy będą złociste i chrupkie z obu stron.

4. Pod koniec dopraw grzanki świeżo mielonym pieprzem i podawaj posypane parmezanem.

Otul się ciepłem zimowego wieczoru i dobrą lekturą

Zima jest idealnym czasem na to, aby zwolnić i znaleźć chwilę dla siebie. Zastanów się nad tym, jak możesz urozmaicić wciąż zimne lutowe dni lub wieczory. Co powiesz na zanurzenie się w świecie literatury i przeczytanie książki, na którą zawsze brakowało Ci czasu? To doskonały pomysł! Nie zapomnij także o słodkim dodatku, który najlepiej podawać na gorąco. Fondant czekoladowy z nutą chili to deser idealny! A jeśli nie jesteś zwolennikiem czytania, to włącz ulubiony film lub serial, które zawsze poprawiają Ci humor. Dzięki sałatce z popcornem poczujesz się jak w kinie. I to wszystko w komfortowych warunkach i bez wychodzenia z domu. Czy może być lepiej?

Fondant czekoladowy z nutą chili

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 250 g deserowej czekolady
  • 250 g masła
  • 1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr
  • 70 g mąki
  • 165 g cukru
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

1. Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj trybem 4 min/obr. 3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.

2. Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

3. Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj trybem 6 min/37C/obr. 4. Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj korzystając z trybu 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2.

4. Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie, lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.

5. Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawaj natychmiast.

Sałatka z popcornem

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 180 g sera feta
  • 30 g kukurydzy na popcorn
  • 2 łyżki Przyprawy Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
  • 50 g oliwek
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. W głębokim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą, zdejmij z ognia i oprósz 1 łyżką przyprawy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr - wymieszaj.

2. Warzywa umyj. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, oliwki odcedź i pokrój na pół.

3. Ser feta pokrój w kostkę i oprósz pozostałą przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj i skrop pozostałą oliwą.

Spędź zimowy dzień na świeżym powietrzu

Jeżeli zamiast książki czy filmu preferujesz spędzać czas na zimowym powietrzu, to zrób to z głową. Zapewne masz w swojej szafce termos, dzięki któremu ciepły napój ogrzeje Cię w kilka minut. Wlej do niego zupę pomidorową z posypką orzechową. To proste i smaczne danie zagwarantuje, że Twój spacer będzie niezwykle udany. To jednak nie wszystko. Wysiłek i dotlenienie organizmu z pewnością spowodują także, że w pewnym momencie dość mocno zgłodniejesz. Zupa może nie być wystarczająca, dlatego zaopatrz się także w nieco bardziej treściwe przysmaki. Klasyczne wrapy z soczystym kurczakiem to najlepsza opcja. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujesz?

Zupa pomidorowa z posypką orzechową

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 opakowania Gorący kubek Knorr Krem z pomidorów
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

1. Gorący Kubek Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.

2. Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Orzechy posiekaj i wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny i pietruszką.

3. Zupę podawaj z posypką orzechową na wierzchu.

Klasyczne wrapy z kurczakiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu


Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr.

2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.

3. Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki.

4. Wymieszaj majonez z ketchupem i posmaruj otrzymanym sosem tortille. Następnie na każdej posmarowanej tortil li ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrapa.

5. Wszystkie wrapy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180 °C przez 5 minut. Tak przygotowane wrapy możesz również podawać na zimno lub z grilla.

Gotuj z bliskimi. Ogrzej ręce, no i serce!

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak spotkania z osobami bliskimi Twojemu sercu. Jeżeli więc tylko masz wolny wieczór, to koniecznie zaproś do siebie kilka osób i spędźcie wspólnie czas. Włącz playlistę z zimowymi przebojami, które umilą Wam chwile, a także zaplanuj dodatkowe, ciekawe atrakcje. Co powiesz na grupowe wykonanie pysznej pizzy? Przygotuj odpowiednie składniki i wspólnymi siłami przyrządźcie przysmak rodem ze słonecznej Italii. Międzynarodowy akcent przywoła wspomnienie o wakacjach i w mig wprawi Was w słoneczny nastrój. W przygotowaniu włoskiego placka z pewnością pomogą Ci nasze receptury. Pizza ze szpinakiem to przysmak w sam raz dla każdego. Smacznego!

Pizza ze szpinakiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku (lub o połowę mniej mrożonego)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 500 g ciasto drożdżowego na pizzę
  • 400 g pomidorów pelatti z puszki
  • 200 sera feta
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese wymieszaj z pomidorami z puszki i zagotuj.

2. Powstały sos odstaw na bok, aby wystygł.

3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wierzch ciasta posmaruj obficie sosem pomidorowym.

4. Na rozgrzanej oliwie, na patelni zeszklij czosnek i cebulę pokrojoną w półplastry, dodaj szpinak. Całość chwilę przysmaż.

5. Szpinak ułóż na wierzchu pizzy, oprósz pokruszoną fetą. Wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 20 minut.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Yellowcups
http://yellowcups.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »