Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Mali Odkrywcy Akademia Twórczego Rozwoju – nowe przedszkole dla ciekawych świata maluchów

Mali Odkrywcy Akademia Twórczego Rozwoju –  nowe przedszkole dla ciekawych świata maluchów
Codzienna nauka języka angielskiego, aktywność matematyczna, językowa, plastyczno – techniczna, społeczna i przyrodnicza, zabawy na świeżym powietrzu, to tylko niektóre walory nowego wrocławskiego przedszkola „Mali Odkrywcy” Akademia Twórczego Rozwoju.

Nowo otwarta placówka, czynna codziennie w godzinach 7.00 - 18.00, umożliwia dzieciom swobodny rozwój w oparciu o program Ministerstwa Edukacji Narodowej, pod czujnym okiem wykwalifikowanych opiekunów.  Dzięki stałej współpracy z rodzicami i ich zaangażowaniu w życie przedszkola możliwe jest stworzenie optymalnej atmosfery dla rozwoju dzieci.

Od września 2012 roku dzieci w wieku przedszkolnym i dwulatki, z Wrocławia i okolic będą mogły skorzystać z oferty niezwykłego Przedszkola „Mali Odkrywcy” Akademia Twórczego Rozwoju, które zapewnia poszerzanie wiedzy poprzez zabawę, jak również rozwój indywidualnych pasji i zainteresowań dziecka. Placówka opiera swoją działalność na nowoczesnych metodach nauczania: kształcącej zabawie, metodzie projektów i metodach aktywizujących oraz sojuszu metod Marii Montessori, Ireny Majchrzak, Lwa Wygotskiego, Edyty Gruszczyk – Kolczyńskiej oraz Weroniki Sherborne. Nauczyciele podczas zajęć edukacyjnych realizują program nauczania zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wykorzystują metodę nauki poprzez kreatywną zabawę oraz aktywność dzieci w zdobywaniu wiedzy opartej na doświadczeniu oraz obserwacji. Ciekawe projekty dostosowane do wieku i możliwości poznawczych dzieci, a także praca zespołowa, pozwalają na samodzielne poszukiwanie rozwiązań oraz doskonalenie umiejętności. Poznawaniu świata i odkrywaniu własnych zainteresowań sprzyja bogata oferta zajęć edukacyjnych – matematycznych, językowych, plastyczno – technicznych, społecznych, przyrodniczych czy zdrowotnych oraz wiele innych, ponadprogramowych aktywności. W każdy piątek prowadzone są zajęcia o ciekawych tytułach: Tajemnice Kontynentów, Tajemnicze Odkrycia, Smaki Świata, Kolory Świata, Bajki Świata. Zajęcia odbywają się w specjalnie przygotowanych Pracowniach Specjalistycznych: Ekologicznej, Twórczej, Językowej, Badawczej, Tanecznej, Ruchu i Równowagi i Informatycznej. Dla pełnego rozwoju kreatywności i twórczości naszych pociech stworzono również: Salę - Świat Zabaw, Pokoik dla Maluszków i Dziecięcą Bibliotekę.

Możliwość korzystania z dziecięcej biblioteki sprawia, że książka zajmuje bardzo ważne miejsce w codziennych zajęciach i zabawach przedszkolaków. W każdej grupie wiekowej codziennie czyta się dzieciom utwory literackie, zarówno te wybrane przez dzieci z pięknej biblioteki zorganizowanej na antresoli, jak i te przyniesione z domu. Przedszkolaki posiadają własne pieczątki z imieniem i logo przedszkola, dlatego tym chętniej wymieniają się swoimi zasobami książkowymi z kolegami. Panuje tu spokojna, twórcza atmosfera, dzieci przebywają w małych zespołach i wiedzą, jak należy zachować się w czytelni.

Sala – Świat Zabaw i Pokoik dla Maluszków został wyposażony w ekologiczne zabawki wykonane z drewna, zatem mogą się nimi bawić nawet alergicy. Przedszkole daje możliwość edukacji przedszkolnej razem z rówieśnikami dzieciom przewlekle chorym (w tym roku astmatykom) zgodnie z opracowanym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej Programem „One są wśród nas”.

Niezwykle ważną kwestią jest wyżywienie małych dzieci, dlatego przedszkole „Mali Odkrywcy” Akademia Twórczego Rozwoju korzysta z usług firmy zewnętrznej, która specjalizuje się w przygotowywaniu zdrowych, zbilansowanych i ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla najmłodszych. Firma cateringowa bierze udział w ogólnopolskim programie Zdrowy Przedszkolak, mającym na celu szerzenie idei zdrowego żywienia.

„Mali Odkrywcy” Akademia Twórczego Rozwoju działa w godzinach od 7.00 do 18.00 i posiada Elektroniczną Tablicę Ogłoszeń (wszelkie informacje organizacyjne, informacyjne i edukacyjne są przesyłane na podany przez rodzica adres e – mail), co jest znacznym ułatwieniem dla pracujących rodziców. Zajęcia edukacyjne są podzielone na trzy bloki programowe – edukacyjny, warsztatowy oraz rekreacyjny, które umożliwiają wszechstronny rozwój zarówno w sferze edukacyjnej, jak i społecznej - poprzez zabawę z rówieśnikami czy wspólne warsztaty tematyczne rozwijające zainteresowania. Podział na niewielkie, kilkuosobowe grupy zwiększa potencjał edukacyjny dzieci i ułatwia indywidualne podejście nauczyciela. Istnieje również możliwość uczestniczenia w Sobotnim Przedszkolu - dla dzieci przygotowano zabawy ruchowe, artystycznie i kształtujące intelekt. Dodatkowo, w ramach Strefy Rodzica, „Mali Odkrywcy” Akademia Twórczego Rozwoju będzie organizować zajęcia dla rodziców z zakresu psychologii, socjologii wychowania, teatru, literatury, zdrowego żywienia, rekreacji. Od jesieni na terenie przedszkola będzie działał Mini Sklepik z książkami polecanymi przez pedagogów, twórczymi zabawkami i zdrowymi przekąskami.

Stała współpraca rodziców i zespołu pedagogicznego przy kształtowaniu zainteresowań i zdobywaniu wiedzy przez dziecko czyni Małych Odkrywców Akademię Twórczego Rozwoju idealnym miejscem rozwoju dla każdego dziecka.

„Mali Odkrywcy”

Akademia Twórczego Rozwoju