Gospodarka » Żywność
Masło czy margaryna?
Zobacz więcej zdjęć » |
Aktualnie popularna i zdrowa jest margaryna, w której znacznie zwiększa się udział surowcowy ciekłych olejów roślinnych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Te ciekłe oleje zawierają znaczne ilości NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobry wpływ na oraganizm człowieka co zostało udowodnione wieloma badaniami.
Do ostatecznego produktu dodaje się jeszcze witaminy A, D i E, w celu poprawienia wartości odżywczych. Te wzbogacone margaryny znajdują szerokie zastosowanie zrówno w profilaktyce, jak i w leczeniu miażdżycy. Np dzieciom do lat 3 powinno się bezwzględnie podawać masło, bo do właściwego rozwoju potrzebują one cholesterolu. Dla zdrowia dzieci zgrożeniem są też izomery trans, zawarte w margarynie.
Margaryny stałe nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury powstają w nich szkodliwe dla zdrowia substancje.
Komentarze (0)