Dom » Wnętrza

Materace bonellowe VS Materace kieszeniowe

Materace sprężynowe cieszą się niezmienną popularnością wśród klientów. Trzeba jednak pamiętać, że sprężyna sprężynie nie równa. Warto jest zwrócić uwagę na różnice, jakie występują w formatkach sprężynowych zastosowanych w materacach.

Bonell - to, co znamy wszyscy

Materace bonellowe, czyli takie, w których zastosowano sprężyny połączone ze sobą w jedna całość za pomocą drutu. Tego typu sprężyny charakteryzuje tzw. elastyczność powierzchniowa. Mówiąc wprost, pod wpływem nacisku wywieranego na materac wszystkie sprężyny pracują, jedna ciągnie za sobą drugą, a co za tym idzie na powierzchni powstają drgania. Zatem, jeśli jedna osoba będzie się w nocy kręciła, to druga śpiąca obok będzie to czuła. Dlatego też tego materace bonellowe są wskazane do pojedynczych łóżek. Ponadto sprężyny typu bonell cechują się dużą wytrzymałością.

Pocket - kieszonka z niespodzianką

Drugim rodzajem materacy sprężynowych są materace kieszeniowe, czyli takie, w których każda sprężynka została opakowana w oddzielną, materiałową kieszeń. W ten sposób sprężyny pracują indywidualnie, czyli uginają się tylko te, na które oddziałuje siła nacisku. Materace kieszeniowe, dzięki zastosowanie formatki pocket posiadają elastyczność punktową. To doskonałe rozwiązanie nie tylko do pojedynczych łóżek, ale też dla par. Dzięki sprężynom w kieszonkach materac odpasuje się idealnie do ciała, a przy tym każdy z użytkowników będzie miał swoja połowę i nie będzie czuł, gdy obok ktoś będzie się wiercił. Ponadto materace kieszeniowe posiadają jeszcze jedną, istotna cechę, a mianowicie podział na strefy twardości, który sprawia, ze materac jeszcze lepiej dopasowuje się do sylwetki.

A co do sprężyn?

Zarówno w przypadku materacy bonellowych jak i materacy kieszeniowych istotne jest to, aby odpowiednio dopasowywały się ciała. Zatem warto zwrócić uwagę na to, co taki materac posiada oprócz sprężyn. A opcji jest sporo: pianka memory, lateks, pianka wysokoplastyczna, kokos. Te dodatki bardzo często decydują także o stopniu twardości materaca. Tu warto wspomnieć również o tym, że materac dobieramy do wagi. Zbyt miękki, lub zbyt twardy będzie nie tylko niewygodny, ale też może nam zaszkodzić.

Gdzie szukać?

Bardzo dużą ofertę zarówno materacy kieszeniowych jak i bonellowych znajdziecie w salonie Materace Dla Ciebie w Katowicach. Można się tam położyć na interesujących nas materacach i na własnej skórze sprawdzić, który jest tym idealnym.

Materace Dla Ciebie