Dom » Wnętrza

Meble kuchenne: ergonomia w domu

Modnie urządzony dom czy mieszkanie to podstawa w przypadku wielu osób, które chcą się dobrze zaprezentować. Wiąże się z tym wiele aspektów. Meble powinny zachwycać gości i odpowiadać naszym gustom.

Duże czy małe?

W zależności od tego jaki jest nasz wkład finansowy w przyszłe lub obecne lokum staramy się według tego dobrać cały wystrój, poczynając od kolorystyki i materiałów wykończeniowych, a kończąc na umeblowaniu i drobnych elementach dekoracyjnych. Czasem za niewielkie pieniądze jesteśmy w stanie zrobić coś naprawdę nowatorskiego, wyglądającego jak prestiżowe mieszkania z gazet branżowych, ale oczywiście dużo prościej jest mieć większe pole manewru i wybierać nie to na co nas stać, lecz to co nam się podoba. Wiele salonów meblowych dysponuje teraz kadrą fachowców, którzy są w stanie doradzić nam, co z czym dobrze będzie współgrało i jakie są najnowsze trendy. Jest tego tyle, że czasami nawet nie wiemy, jakie nowe technologie stosuje się przy projektowaniu mebli, które mają za zadanie ułatwienie nam życia i korzystanie z nich. Największym postępem w kwestii nowatorskich rozwiązań cieszą się meble kuchenne. Ich twórcy wykazują się niezwykłą kreatywnością i wprowadzają wiele ciekawych pomysłów, dzięki czemu ich dobór w przypadku trudnych układów ścian, wnęk itd. nie jest już tak trudny. Dobrze zorganizowana powierzchnia kuchenna poprawia zdecydowanie nasz komfort i wygodę. Jest to pomieszczenie o które powinniśmy zadbać w sposób szczególny i zdecydowanie najbardziej przemyślany, gdyż z reguły po ich ustawieniu i doborze do konkretnego metrażu, zostają tam, gdzie są.

Żeby żyło nam się dobrze

O ile meble kuchenne są elementem stałym i zwykle nie ruszanym, to w kwestiach innych pomieszczeń, sprawa wygląda dużo łatwiej. Warto też wziąć to pod uwagę w przypadku urządzania na przykład salonu czy jadalni, w którym ze względu na różne okoliczności, możemy potrzebować mniej lub więcej miejsca. Zbyt duża ilość zbędnych mebli, będzie burzyła zaplanowane kompozycje. W większości przypadków popularny staje się minimalizm przestrzeni, który sprowadza się do kilku podstawowych elementów wystroju, natomiast wszelkie większe gabarytowo meble znajdują się w innych pomieszczeniach, do których dostęp mamy zwykle tylko my. W przypadku domków jednorodzinnych się to oczywiście sprawdza, jednakże w przypadku mieszkań o niewielkich metrażach, nie jesteśmy w stanie wydzielić odpowiednich stref użytkowych i sam dobór mebli stanowi dla nas niemałe wyzwanie. Producenci mebli stają jednak i w tej kwestii na wysokości zadania i zapewniają swoim klientom całą gamę wielkości i szerokości swoich produktów, dzięki czemu każdy z nas jest w stanie dobrać coś idealnego dla siebie. Dla małych metraży dużo prostszym rozwiązaniem są tak zwane meble na wymiar. Są one dostosowywane bezpośrednio do naszych potrzeb i oczekiwań. Większość firm ma taką opcję w swojej ofercie, choć nie ma co ukrywać, wiąże się to zwykle z większymi kosztami, niż zakup gotowych mebli.

Źródło: Janmar -meble kuchenne

Hassel Von Hoff