Dom » Wnętrza

MEDIOLAŃSKIE PREMIERY IDEAL STANDARD

Na czerwcowych targach Salone del Mobile w Mediolanie (7-12.06) firma Ideal Standard zaprezentowała wiele znakomitych nowości, w tym unikatową estetycznie koncepcję umywalki zintegrowanej z baterią. To pierwszy element większej całości o nazwie SOLOS.
Kolekcja SOLOS, należąca do linii Atelier Premium, to unikalne połączenie baterii i umywalki o wysokim zintegrowaniu estetycznym i użytkowym. Minimalistyczny, zmysłowy design produktów wprowadzi do wnętrza łazienki poczucie lekkości i ponadczasowej elegancji. Delikatne linie i wyjątkowo cienkie krawędzie nadają bryłom umywalek niezwykłą lekkość i finezję. Zredukowana stylistycznie do minimum armatura została idealnie zespolona z umywalką. To połączenie jest estetycznie i dosłownie, ponieważ przy umywalce widoczna jest wyłącznie wylewka i pokrętło, podczas gdy technologia oraz podłączenia ukryte są pod umywalką, co sprawia, że efekt wizualny całości zachwyca.

Kolekcja SOLOS reprezentuje wzorniczą czystość i estetyczną dyscyplinę. Jej stworzenie było możliwe dzięki połączeniu zaawansowanych technologii, nowoczesnych materiałów i wieloletniego doświadczenia Ideal Standard w produkcji ceramiki i wyrobów z mosiądzu. Umywalka wykonana została z materiału o nazwie Diamatec® - unikalnej mieszanki tlenku glinu i szamotu, którego właściwości pozwalają na tworzenie wymagających estetycznie projektów. Formy z Diamatecu mogą mieć bardzo cienkie krawędzie, a przy tym niespotykaną wytrzymałość i trwałość.
Otwór na baterię został w umywalce wywiercony z taką precyzją, że nie ma potrzeby stosowania pierścienia rozetowego, który zwykle ukrywa drobne pęknięcia i zapewnia stabilność. W baterii zastosowano technologię mieszacza sekwencyjnego, umożliwiającą dokładną regulację temperatury i przepływu wody za pomocą jednego prostego obrotu pokrętła. Drugi model baterii wyposażony został w technologię bezdotykową. Połączenie unikalnych właściwości materiału ceramicznego z innowacyjną technologią armatury i doskonałością produkcyjną Ideal Standard pozwoliło firmie pokonać ograniczenia, które wcześniej uważano za bariery nie do pokonania.

Umywalka SOLOS będzie dostępna w kolorze czarnym lub białym z połyskiem. Oprócz domyślnego kompletowania z zaprojektowaną specjalnie armaturą o cylindrycznym lub kwadratowym kształcie, będzie ją również można łączyć z gamą baterii Ideal Standard dostępną w metalicznych kolorach premium i nowoczesnych matowych wykończeniach, m.in. szczotkowanym złotem i magnetyczną szarością.
Jak zapowiada projektant kolekcji SOLOS, Roberto Palomba, dyrektor ds. wzornictwa w Ideal Standard i współzałożyciel studia Palomba Serafini Associati, już wkrótce w serii pojawią się kolejne elementy, w tym między innymi: rozwiązanie prysznicowe, ceramika sanitarna, meble oraz akcesoria estetycznie i technologicznie dopasowane do koncepcji umywalki.

Więcej informacji: www.idealstandard.pl

Synergia PR