Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Menu dyktowane przez DNA

Do tej pory o wyborze odpowiedniego sposobu odżywiania decydowało wiele czynników. Była to moda, preferencje smakowe czy grupa krwi. Ostatnie odkrycie zrewolucjonizowało podejście w kwestii wyborów żywieniowych. Mowa o diecie ściśle dopasowanej do profilu genetycznego osoby, czyli genodiecie.

Dlaczego prawidłowe odżywianie jest tak ważne? Ponieważ wpływa na nasz stan zdrowia oraz nasze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek wymaga indywidualnego podejścia - skuteczna dieta powinna być starannie wyselekcjonowana  i dopasowana do profilu konkretnej osoby. Mowa o preferencjach żywieniowych, ogólnym stanie zdrowia, etapie życia, a w świetle ostatnich odkryć również… o genotypie ludzkim!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Co to znaczy?

W kodzie DNA każdego człowieka znajdują się informacje o nietolerancjach pokarmowych (np. glukozy, laktozy), metabolizmie (m.in. tłuszczów, węglowodanów, białek) czy ryzyku chorób cywilizacyjnych. Badanie fragmentu kodu genetycznego człowieka polega na opisie rodzajów mutacji, które są mu przypisane oraz analizie różnicy dziedzicznych wariantów – tłumaczy dietetyk Ewa Zygmanowska z Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL. Na tej podstawie ustalany jest indywidualny schemat odżywiania, którego zbilansowanie polega na wykluczeniu pokarmów mogących wywołać niepożądane dolegliwości zdrowotne lub włączeniu tego, na co organizm ma zapotrzebowanie.

 

Genodieta: zalety

Spersonalizowana analiza wyników badań i stosowanie genodiety pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowań na alergie pokarmowe, cukrzycę, udar, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zawał czy nowotwory. Szczególnie wskazana jest w walce z otyłością, która jest stale nasilającym się zjawiskiem wśród dzieci. Dzięki kodzie DNA można również określić najbardziej efektywny rodzaj aktywności fizycznej przypisany konkretnej osobie. Genodieta to sposób na walkę z chorobą, ale również możliwość jej zapobiegania – komentuje dyrektor zarządzająca Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL, Monika Makulska. Dostarczane organizmowi składniki odżywcze i sposób odżywiania mają również wpływ na nasze samopoczucie. Może się więc okazać, że np. bóle głowy wywoływane były przez niedobór mikroelementów w naszej diecie.

Kilka słów o badaniu

Badanie jest całkowicie bezbolesne i bezpieczne, dlatego można je wykonać nawet u niemowląt – tłumaczy dietetyk MEDINTEL. Czas trwania to zaledwie kilka minut, a otrzymane wyniki są aktualne przez całe życie. Ułożenie genodiety to proces czteroetapowy. Pierwszym krokiem jest pobranie nabłonka od wewnętrznej strony policzka – lewego i prawego za pomocą specjalnej, sterylnej szpatułki. Następnym etapem jest analiza zebranego materiału genetycznego w laboratorium, a jego wyniki pacjent może odebrać w przychodni po 3 tygodniach. Wtedy, w obecności lekarza lub specjalisty dietetyka pacjent otrzymuje raport z wyników oraz instrukcje dotyczące dalszego postępowania. Bazując na pełnym profilu genetycznym komponowany jest plan diety, uwzględniający indywidualne predyspozycje żywieniowe z opisem produktów, których należy unikać oraz tych, które są korzystne dla naszego organizmu.  

Dzieci i dieta – ale jak to?

Ten specjalny rodzaj układania planu żywieniowego jest przeznaczony zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, genodietę można ułożyć już na etapie planowania potomstwa. Jadłospis przyszłej mamy powinien być bogaty w składniki odżywcze, potrzebne do optymalnego rozwoju płodu. Natomiast najodpowiedniejszym momentem na badanie dzieci są pierwsze miesiące ich życia, jeszcze przed wprowadzeniem nowych smaków do ich diety. Dzięki temu już od początku będziemy mogli kontrolować menu malucha, z uwzględnieniem jego genetycznych predyspozycji, np. do otyłości lub celiakii.

 Genodieta jest krokiem milowym w nauce o żywieniu człowieka. Dostarcza informacji o tym co lubi nasz organizm, jakie są jego zdolności metaboliczne i jakie odżywanie jest dla niego najlepsze. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i regularne badania profilaktyczne wpływają na dłuższe życie człowieka. Zainteresowani mogą wykonać badanie w Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL w Warszawie.

 

MEDINTEL – tutaj dbamy o Twoje zdrowie!

www.medintel.com.pl 

  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

DownStreet

Komentarze (2)

  • avatar
    ~Ultem 2016-08-25 13:07:41

    Superżywność to pożywienie, które jest bogate w witaminy, terapiasokami.pl
    minerały, antyoksydanty, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Te substancje usprawniają pracę wszystkich układów Twojego ciała – pokarmowego, odpornościowego, krwionośnego., nerwowego… Ale żeby spełnić te warunki, pożywienie musi być w pełni naturalne.

    Ale… prawdziwa superżywność to nie zawsze ta reklamowana.

    Soki i kiełki – nowa superżywność. Do tej pory superżywnością nazywano jagody goji i acai, komosę ryżową, wodę kokosową. Ale… świeżo wyciskane soki i organiczne kiełki są od nich jeszcze zdrowsze!

    Świeżo wyciskane soki wytłoczone w wyciskarce wolnoobrotowej zachowują wszystkie właściwości odżywcze owoców i warzyw, a są jeszcze szybciej i dokładniej przyswajalne. Tak samo zdrowe są naturalne kiełki, które zawierają skoncentrowaną ilość substancji odżywczych.

    Miksuj i susz. Warzywno-owocowe koktajle z blendera to skoncentrowana dawka witamin i minerałów. Szklanka takiego koktajlu to najzdrowsze śniadanie. A jako przekąskę? Suszone warzywa i owoce. Suszenie zachowuje wszystkie zdrowe substancje – a nawet… dodaje nowe. Dzięki najnowszej technologii suszenia podczerwienią, zastosowanej w dehydratorze IR D5, możemy dodatkowo wzbogacić suszone owoce i warzywa o witaminę D, występującą w słońcu.

    Zobacz, jaka jest prawda o superżywności.

    OBALAMY MIT: jagody goji

    Przez wielu nazywane najzdrowszymi z owoców. Od wielu wieków korzystają z nich Chińczycy. Badania wykazały, że są bogate w przeciwutleniacze. A więc to one są w dużym stopniu odpowiedzialne za słynną długowieczność Chińczyków – oraz za to, że rzadko zapadają na choroby serca i nowotwory.

    Ale… żeby dostarczyć sobie tyle przeciwutleniaczy, ile znajduje się w jednym jabłku, musisz wypić aż 13 porcji soku z jagód goji! A więc swojskie produkty bywają bardziej wydajne.

    Wyciskaj sok z jabłek za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej - wtedy przyswoisz witaminy i fitosubstancje w najszybszym tempie.

    OBALAMY MIT: komosa ryżowa
    Egzotycznie brzmiąca quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej i jest polecana osobom niespożywającym glutenu. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera mnóstwo aminokwasów, które tworzą mięśnie i tkanki.
    Ale… W komosie ryżowej oprócz znajdują się saponiny oraz lektyny, które podrażniają układ pokarmowy. Nadmiar komosy prowadzi do wzdęć i gazów.

    OBALAMY MIT: woda kokosowa
    Możesz w to nie wierzyć, ale… ma w 50 % taki sam skład jak ludzkie osocze! Pewnie się więc domyślasz, że świetnie nawadnia organizm. Zawiera mnóstwo minerałów i elektrolitów, więc kochają ją sportowcy i… dzieci, które uwielbiają jej słodki smak.
    Ale… ten smak zawdzięczamy cukrom. Jeśli więc będziesz popijać wodę kokosową zbyt często – źle na tym wyjdziesz.

    Zamiast niej pij świeżo wyciskane soki warzywne - zawierają o wiele mniej cukru, niż owocowe, a mnóstwo składników odżywczych.

    OBALAMY MIT: jagody acai
    Są bogate w przeciwutleniacze, błonnik, białko, witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. To bardzo dużo zdrowych związków.
    Ale… ich właściwości odchudzające nie zostały dowiedzione. Póki co, to tylko mit.

    A co jest prawdziwą superżywnością?

    Naukowcy z Uniwersytetu Williama Patersona w New Jersey zbadali wiele produktów pod kątem zawartości zdrowych substancji i… stworzyli nową listę super produktów. Jakie to produkty?

    Zielone warzywa liściaste. Rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, cykoria i szpinak, sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, kapusta sitowata, nać rzepy, endywia, szczypiorek, jarmuż i rukola. Te warzywa i ich kiełki zawierają najwięcej błonnika, białka, witamin, minerałów.

    Czerwona papryka, dynia, brokuły, brukselka, kalafior, marchew, pomidory, truskawki i cytryny.

    W jakiej formie najlepiej przyjmować te wszystkie pokarmy? W formie świeżo wyciskanego soku – wtedy przyswoisz wszystkie zdrowe substancje szybko i bez obciążania układu trawiennego. Zdrowe będą też warzywno-owocowe koktajle. Dodawaj do nich kiełki - byle były ekologicznie wyhodowane. Takie kiełki to kopalnia zdrowych składników.

    Czy przestać jeść jagody, kokosy i komosę ryżową? Nie! Ale nie zapominaj, że najzdrowsze jest to, co możesz znaleźć blisko siebie. Pamiętaj też o sezonowości owoców i warzyw.
    Oto nasze propozycje zielonych soków specjalnie dla Ciebie. Wyciskaj na zdrowie!
    Zielony burak
    Pół szklanki dowolnych wodorostów
    Szklanka gorącej wody do wymoczenia wodorostów
    Burak z liśćmi
    Szklanka liści szpinaku
    jabłko

  • avatar
    ~tintin 2015-05-29 15:57:07

    http://terapiasokami.pl/dziedzictwo-s-moalem To wszytsko prawda że geny są wazne i trzeba dobrać dietę, ale można też manipulować genami, nie jestesmy skazani na choroby ;) w tej książce duzo ciekawego o tym jest.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »