Firma » Bankowość

Międzynarodowa platforma Western Union zapewnia klientom dostęp do ponad miliarda rachunków bankowyc

Firma Western Union (NYSE: WU), lider globalnych usług płatniczych, ogłosiła, że jej sieć wypłat środków z kont bankowych, czyli dostępna na całym świecie usługa umożliwiająca przekierowywanie międzynarodowych przelewów na rachunki bankowe, osiągnęła kolejny ważny etap rozwoju.

Za jej pośrednictwem konsumenci uzyskają teraz dostęp do ponad miliarda rachunków bankowych.

„Western Union to lider branży globalnych płatności dysponujący rozbudowaną siecią placówek i bankomatów, a także bogatą ofertą internetową. Dodatkowa możliwość dokonywania wypłat z przeszło miliarda rachunków bankowych daje klientom ogromny wybór, jeśli chodzi o przesyłanie pieniędzy za pośrednictwem Western Union” - powiedział prezes i CEO spółki Western Union Hikmet Ersek.

„Wprowadzenie sieci wypłat z rachunków wpisuje się w naturalny rozwój międzynarodowej platformy Western Union oraz wielokanałowej strategii, której celem jest dotarcie do klientów dobrze radzących sobie w świecie technologii cyfrowych, mobilnych i bankowych. Western Union aktywnie wdraża innowacje w obrębie całego przedsiębiorstwa, zwiększając tym samym liczbę kanałów przelewu pieniędzy i wspierając proces obejmowania rynków wschodzących procesem tzw. włączania finansowego” - dodał Hikmet Ersek.

Klient może teraz wejść na stronę www.westernunion.com i szybko, niezawodnie i niedrogo przesłać pieniądze, płacąc gotówką, kartą debetową lub kartą kredytową. Usługa dostępna jest w Internecie lub z poziomu urządzenia mobilnego. Z gotówką można też udać się do placówki WU® i przesłać ją jako przelew bezpośrednio na konto.

Międzynarodowa platforma Western Union to jedno z najlepszych rozwiązań finansowo-technologicznych w tej branży. Korzysta ona z korzyści oferowanych przez zupełnie nową platformę internetową i wysoko oceniane aplikacje mobilne, jak również cyfrowe metody wpłaty i wypłaty środków oraz funkcji przeliczania walut. Tym samym klienci uzyskują dostęp do mobilnych portfeli i miliarda rachunków bankowych.

Ponadto opracowana przez Western Union infrastruktura gwarantująca zgodność z przepisami i uniemożliwiająca pranie brudnych pieniędzy działa w oparciu o zaawansowane technologie przetwarzania danych firmy Hadoop, pozwalając szybko i niezawodnie przesyłać środki w ramach sieci złożonej z ponad 500 tys. placówek w 200 krajach i terytoriach, za pomocą przeszło 100 tys. bankomatów i kiosków, a także online w jednym z 33 krajów.

Dostępność usługi i środków pieniężnych zależy od takich czynników, jak rodzaj usługi, opcje dotyczące terminu realizacji usługi, szczegółowe warunki danej usługi, przesyłana kwota, kraj docelowy, dostępność waluty, kwestie regulacyjne i związane z ochroną praw konsumenta, wymogi identyfikacyjne, ograniczenia dotyczące realizacji usługi, godziny otwarcia oddziałów oraz różnice czasowe (zwane łącznie „Ograniczeniami”).

Western Union

Western Union (NYSE: WU) jest liderem branży międzynarodowych przekazów pieniężnych. Wraz ze swymi spółkami zależnymi - Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil oraz Western Union Business Solutions - Western Union oferuje klientom indywidualnym i biznesowym szybkie, niezawodne i wygodne sposoby wysyłania oraz odbierania pieniędzy na całym świecie, jak również realizacji płatności i poleceń zapłaty. Według stanu na dzień 30 września 2015 r. usługi Western Union, Vigo i Orlandi Valuta dostępne były w ramach sieci ponad 500 tys. placówek w ponad 200 krajach i terytoriach na świecie, z dostępem do ok. 100 tys. bankomatów i kiosków oraz możliwością przekazywania pieniędzy na miliony rachunków bankowych. W 2014 r. firma Western Union obsłużyła 255 mln transakcji między klientami indywidualnymi z całego świata, realizując przekazy o wartości 85 mld USD, a także wykonała 484 mln transakcji biznesowych. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.WesternUnion.com.

United PR