Kultura, sztuka » Kultura

Mikołaje z Grupy TP odwiedzają dzieci w szpitalach

Ponad 760 wolontariuszy z Grupy TP już po raz czwarty wzięło udział w akcji Zostań Mikołajem, odwiedzając chore dzieci w szpitalach. Akcja organizowana jest przez Fundację Grupy TP, w ramach programu „Telefon do Mamy".

Wolontariusze z TP i Orange, jako Mikołajowie odwiedzili ponad 10 000 małych pacjentów w szpitalach z 45 miast w całej Polsce przekazując im upominki, m.in.: maskotki, gry, słodycze i karty telefoniczne do „Telefonu do Mamy".

Do ponad 1000 dziecięcych oddziałów szpitalnych i placówek dla dzieci trafiły też upominki od Fundacji Grupy TP - kolekcja „Świat bajek i baśni", odtwarzacze CD i karty telefoniczne. Dzieci, które spędzą Święta w szpitalu otrzymały również świąteczne kartki pocztowe, by mogły wysłać życzenia do swoich bliskich.

Gdy w 2004 roku startowała akcja "Zostań Mikołajem" na udział w niej zdecydowało się 50 pracowników TP. Przed ubiegłoroczną Gwiazdką dzieci w szpitalach odwiedziło 289 Mikołajów, a w tym roku już 760 wolontariuszy z Grupy TP postanowiło nieść radość chorym dzieciom.

W ramach programu „Telefon do Mamy", nasi wolontariusze współpracują ze szpitalami przez cały rok - przekazując karty telefoniczne, organizując dzieciom czas wolny. W 2007 roku, w ramach konkursu na lokalne projekty wolontariacie, grupa pracowników TP pomogła między innymi w remoncie dwóch świetlic przyszpitalnych i organizacji placu zabaw dla dzieci niepełnosprawnych.

Telekomunikacja Polska