Rozrywka i wypoczynek » Sport

Mistrzostwa Polski w squashu w tym roku w Poznaniu

W dniach od 16 do 18 kwietnia 2010 roku w Poznaniu odbędą się Intermedica Indywidualne Mistrzostwa Polski w Squashu 2010. W ciągu trzech dni turnieju fani squasha zobaczą na żywo grę najlepszych zawodniczek i zawodników z całej Polski.

Intermedica Indywidualne Mistrzostwa Polski w Squashu to najważniejsza polska impreza w tej dyscyplinie w tym sezonie. O tytuły mistrzowskie walczyć będzie 64 seniorów, 32 seniorki i 16 juniorów. Uczestnicy turnieju to najlepsi polscy zawodnicy wg. oficjalnego rankingu Polskiej Federacji Squasha (PFS).

- W ramach mistrzostw rozegrane zostaną 3 turnieje: damski, męski i juniorski. Spodziewamy się bardzo wyrównanej i zaciętej rywalizacji - mówi Adam Michańków Prezes PFS. – Zwycięzcy będą reprezentować nasz kraj na imprezach międzynarodowych – dodaje.

Największe emocje w rywalizacji mężczyzn budzi pojedynek 3 zawodników młodego pokolenia. Aktualny mistrz Polski Wojtek Nowisz z Warszawy, będzie bronił tytułu m.in. przed Marcinem Karwowskim (również w Warszawy) - liderem rankingu PFS - i Konradem Tymą z Gorzowa Wielkopolskiego. Tyma, dzięki wsparciu sponsorów m.in. klubu MySquash, trenuje na co dzień w Anglii w jednej z najlepszych szkół squasha na świecie. W turnieju kobiet, faworytkami są broniąca tytułu Anna Jurkun i  liderka rankingu PFS -  Dominika Witkowska.

Mistrzostwa rozgrywane są w klubie MySquash przy ulicy Góreckiej 108. W ciągu 3 dni zawodów wstęp dla kibiców będzie wolny.

Sponsorem tytularnym zawodów jest firma Intermedica – kliniki okulistyczne.

Patronami medialnymi Intermedica Indywidualnych Mistrzostw Polski 2010 są Onet.pl, Men’s Health, Radio Planeta.fm, TVP Poznań, Radio Merkury, Radio Afera, Radio Emaus, wielkopolskisport.pl, esquash.pl, squash.com.pl, nasquasha.pl, squashmasters.pl.

Więcej informacji o zawodach na stronie internetowej zawodów.

dotpr