Zdrowie » Ciało

Morelowe szaszłyki, czyli bakaliowo na grillu z marką Siesta

Morelowe szaszłyki, czyli bakaliowo na grillu z marką Siesta
Zobacz więcej zdjęć »
Dania z rusztu zachwycają kolorami, niepowtarzalnym smakiem i dają wyobraźni ogromne pole do popisu. Marka Siesta podpowiada, jak w tym sezonie przygotować klasyczne grillowe danie, czyli szaszłyki z… bakaliami!

Bakalie są bardzo uniwersalnym dodatkiem do różnych potraw i wzbogacają smak nie tylko ciast czy domowego musli. Idealnie komponują się także z mięsami. Pyszne morele świetnie pasują do mięsa drobiowego i podkreślają jego delikatny smak. Słodkie Suszone morele Siesta w połączeniu z pikantną marynatą z dodatkiem Migdałów Siesta, dają bardzo intrygującą  i nowoczesną kompozycję. Warto pamiętać również o tym, że bakalie mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także bardzo dużo składników odżywczych! Suszone morele zawierają m.in. beta-karoten, witaminy z grupy A, B, C i E, błonnik, żelazo i wapń, dlatego warto urozmaicać nimi dania jak najczęściej!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Przepis na szaszłyki z suszonymi morelami

Składniki:

ü  2 piersi indycze

ü  2 cukinie

ü  1 papryka czerwona

ü  1 papryka żółta

ü  1 papryka zielona

ü  3 cebule

ü  2 opakowania Moreli suszonych Siesta

ü  1 opakowanie Migdałów płatków Siesta

ü  Oliwa z oliwek

ü  Sól i pieprz

ü  Papryka ostra

ü  Zioła prowansalskie

ü  Miód

ü  Limonka

 

 

Przygotowanie

Marynata

Oliwę z oliwek wlej do miski. Dodaj sól, pieprz, paprykę ostrą, łyżkę miodu, sok z połówki limonki i łyżeczkę ziół prowansalskich. Płatki migdałów pokrusz na bardzo drobne kawałeczki i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj. Mięso indycze pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż mięso do miski, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na godzinę.

Szaszłyki

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Papryki, cebule i cukinie (ze skórką) umyj i pokrój odpowiednio: papryki w średniej wielkości kostkę, cebulę wzdłuż w ćwiartki, a cukinię w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Nadziewaj na patyczki kawałki mięsa oraz warzywa, przeplatając je Suszonym morelami Siesta. Grilluj do zarumienienia.

Smacznego!

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »