Firma » Biura

Mydelniczka czy dozownik na mydło – modnie, higieniczne i wygodnie

Tradycyjne mydelniczki jeszcze do niedawna nieodłączny przedmiot obecny praktycznie w każdej domowej łazience, współcześnie coraz częściej zastępowane są przez specjalne dozowniki mydła w płynie.

Z jednej strony ma być to rozwiązanie bardzo wygodne, ładnie prezentujące się, estetyczne, wkomponowane w wystrój nowoczesnej łazienki, z drugiej strony rozwiązanie bardziej higieniczne, chociaż trudno zarzucić mydłu – środkowi czystości – jakieś niehigieniczne właściwości. Takie właściwości zarzucić można natomiast samej mydelniczce, która z czasem może kumulować gromadzenie różnego typu osadów, w tym szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń, szczególnie gdy wykonana jest z metalu, który z czasem może zacząć rdzewieć. W przypadku dozowników na mydło, które zwykle wykonane są z trwałych tworzyw sztucznych, nie ma z tym większego problemu.

Dozowniki do mydła już od wielu lat z powodzeniem stosowane są w łazienkach i toaletach publicznych, z których ze względu na ich charakter, korzysta wiele różnych osób. Możliwość dawkowania mydła bez jego dotykania to podstawa utrzymania właściwej higieny w takim miejscu. Czy zabieg tego typu jest jednak niezbędny także w warunkach domowych? To oczywiście zależy od naszych indywidualnych preferencji i potrzeb oraz własnych doświadczeń. Zazwyczaj jednak dozowniki do mydła rzeczywiści pozwalają na łatwiejsze utrzymanie czystości w samej łazience – nie trzeba stale myśleć o tym, jak prezentuje się samo mydło w kostce, nie trzeba często myć mydelniczki, do której przylegają osady z mydła, nie ma również obawy, że przez przypadek poślizgniemy się na kostce mydła, która nieopatrznie wypadła nam z ręki.

Dozowanie mydła wydaje się zatem nie tylko bardzo wygodne, ale i praktyczne. Nie można zapominać także o kwestiach samej estetyki. Dozowniki do mydła w płynie łatwiej utrzymać w czystości – nie osadzają się na ich powierzchni osady, można wkomponować je w meble lub ścianę, a samo mydło ze względu na swój stan skupienia, zawsze prezentuje się w identyczny sposób, z czym może być problem w przypadku tradycyjnego mydła w kostce, które pod wpływem wody może się odkształcać i co oczywiste, wraz z upływem czasu zmniejszać swoją objętość.

Warto również wspomnieć o różnych rodzajach dozowników na mydło. Jedne z nich uruchamia się przez naciśnięcie guzika dłonią, inne tzw. dozowniki łokciowe, aktywują się po naciśnięciu ich łokciem – dzięki temu nie będą zamoczone, co w jeszcze większym stopniu wpływa na podniesienie poziomu higieny i czystości w samej łazience.

brenna