Firma » Biznes

Myto w Niemczech ostro w górę

W dniu 07.11.2008 Bundesrat (druga izba parlamentu niemieckiego), zatwierdziła wzrost opłat za autostrady w Niemczech. Nowe stawki będą obowiązywać od 1 stycznia 2009 roku. Niektóre opłaty wzrosną nawet o 89%.

Obecnie kierowcy płacą za przejazd 1 kilometra autostrady niemieckiej od 0,100 do 0,155 euro. Od 1 stycznia 2009 roku dotychczasowe stawki wzrosną od 40% do nawet 89%. Przykładowo kierowcy ciągników siodłowych z klasą emisji spalin EURO II, jadąc z naczepą zapłacą 0,288 euro za kilometr, a nie jak dotychczas 0,155 euro/km.

- W związku ze zmianami koszt każdorazowego przejazdu przez Niemcy może wzrosnąć nawet o 90 euro. Tak drastyczna podwyżka opłat wpłynie niewątpliwie na wzrost kosztów działalności firm transportowych i pogorszy już i tak nie łatwą ich sytuację - podsumowuje zmiany stawek Iwona Belniak, menadżer ds. produktu UTA Polska sp. z o.o.

System opłat drogowych na niemieckich autostradach (myto) został wprowadzony w 2005 r. Operatorem poboru myta w Niemczech jest firma Toll Collect. Opłaty dotyczą wszystkich pojazdów i zestawów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 12 ton. Myto zależy od długości płatnego odcinka drogi, liczby osi pojazdu oraz klasy jego silnika pod względem emisji spalin. Opłaty za przejazd autostradami zarówno w Niemczech jak i pozostałych krajach Europy można rozliczać za pośrednictwem UTA.

Nowe stawki myta oraz szczegółowe informacje dotyczące zmian wszyscy zainteresowani znajdą na stronie UTA Polska http://www.uta.pl/autostrady_niemcy_2009.htm

m.korpusik@mediaconnect.pl