Firma » Bankowość

Najlepsze lokaty bankowe - październik 2011

Bardzo często wybór najlepszej lokaty jest zajęciem niezwykle pracochłonnym. W obliczu ogromnej liczby reklam i propozycji banków ciężko jest wybrać ofertę najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb. Wiele propozycji banków niezwykle dynamicznie zmienia się w czasie.

W takich właśnie sytuacjach warto skorzystać z profesjonalnych rankingów, które w przejrzysty sposób ukazują najlepsze lokaty dostępne aktualnie na polskim rynku. Poniżej przedstawię ranking najwyżej oprocentowanych lokat dostępnych w październiku bieżącego roku.

Najlepszą lokatą o krótkim terminie zapadalności jest lokata dostępna w Meirtum Bank, który oferuje promocję pod nazwą: "Lokata Powitalna 8,5% z darmowym kontem zarabiającym". Warunkiem skorzystania z promocji jest otworzenie rachunku osobistego w tym banku. Otwarcie i prowadzenie rachunku jest bezpłatne. W zamian mamy możliwość założenia niezwykle atrakcyjnej lokaty. Oferowana lokata posiada oprocentowanie na poziomie 8,5% w skali roku oraz posiada codzienną kapitalizację odsetek. Jej okres zapadalności wynosi 3 miesiące. Jest to zdecydowanie najlepsza oferta lokaty krótkoterminowej.

Jeśli chodzi o lokaty zakładane na 6 miesięcy to najkorzystniejszą ofertę proponuje obecnie Bank Pocztowy. To swoista nowość, ponieważ bank ten w ostatnich miesiącach nie proponował atrakcyjnych ofert jeśli chodzi o te produkty bankowe. Jednak półroczna lokata z oprocentowaniem nominalnym 7,40% i codzienną kapitalizacją odsetek to najlepsza możliwość ulokowania środków na okres 6 miesięcy.

W Polsce w dalszym ciągu najpopularniejsze są lokaty zakładane na okres jednego roku. Również w tym przypadku najwyżej oprocentowaną lokatę znajdziemy w Meritum Bank. Widać, że ta stosunkowo nowa na polskim rynku bankowym instytucja bardzo intensywnie poszukuje nowych klientów. "Lokata z Gwarancją na zmianę przepisów podatkowych" posiada oprocentowanie w wysokości 7,5% w skali jednego roku.

Inne korzystne lokaty bankowe o różnych terminach zapadalności można znaleźć w serwisie: najlepsze lokaty. Regularnie autorzy tego serwisu zamieszczają profesjonalnie przygotowywane zestawienia najwyżej oprocentowanych lokat bankowych.

abtarasew1