Zdrowie » Uroda
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska
Jest to roślina pochodząca z Meksyku uprawiana już przez Azteków. Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Porcja nasion zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk i magnez. To również źródło witaminy E, B1 i B3. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu. Uczucie sytości i spowolnienie wchłaniania pokarmu uzyskiwane jest poprzez właściwości błonnika, który pochłaniając duże ilości wody rozszerza się w żołądku. Nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegan i wegetarian, gdyż to wspaniałe źródło, które pomoże uzupełnić braki mikroelementów w diecie. Spożywanie nasion może pomóc również diabetykom. Bogactwo kwasów omega-3 w nasionach szałwi hiszpańskiej zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu. Przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu i trójglicerydów zapobiegają tworzeniu się miażdżycy. Poprawiają parametry krwi. Spożywanie nasion chia jest proste, gdyż wystarczy zalać je wodą lub mlekiem. Można je pożywać bezpośrednio jako przekąska lub mogą stanowić bazę do koktajli. Nasiona chia mają zdolność żelowania wszelkich płynów.
Komentarze (0)