Firma » Biznes

NCSS: BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE RP

Narodowe Centrum Studiów Strategicznych, niezależny ośrodek analityczny, przygotowało raport „Bezpieczeństwo energetyczne RP – o stanie bezpieczeństwa polskiej gospodarki paliwowej”.

Dokument został opracowany na podstawie wniosków      z panelu ekspertów, podczas XXV Forum Ekonomicznego w Krynicy, który dotyczył bezpieczeństwa rynku paliwowego w Polsce. Raport jest już dostępny na stronie NCSS. Partnerem jest PKN ORLEN.

Autorzy raportu: Igor Protasowicki, Sławomir Czepielewski, Krzysztof Księżopolski oraz Witold Jurasz, postawili sobie za cel ukazanie realnego stanu polskiej gospodarki paliwowej                                            z uwzględnieniem realnych i potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa związanych z tym sektorem.

W krynickim panelu wzięli udział m.in. Andrzej Kozłowski (PKN ORLEN), Łukasz Zalicki (E&Y), Krzysztof Księżopolski (Uniwersytet Warszawski), Dominik Smyrgała (Collegium Civitas), Robert Gwiazdowski (Fundacja WEI), Janusz Kowalski (Instytut Sobieskiego), a także niezależni eksperci m.in. Jerzy Kurella, Piotr Woźniak. Nie zabrakło też przedstawicieli mediów; Tomasza Wróblewskiego (WPROST) oraz Piotra Maciążka (Defence24.pl).

Uczestnicy debaty za największe zagrożenie dla bezpieczeństwa surowcowego Polski uznali niestabilne relacje handlowe z Federacją Rosyjską, skutki polityki klimatycznej Unii Europejskiej oraz zmianę podejścia krajów-eksporterów ropy naftowej, które w coraz większym stopniu starają się sprzedawać produkty przetworzone, a nie sam surowiec. W trakcie dyskusji uczestnicy analizowali obecną sytuację naszego kraju w oparciu o realia światowych rynków, podnoszono m.in. kwestie kooperacji z innymi krajami naszego regionu, umacnianie pozycji polskich rafinerii oraz realizację projektu polskiej elektrowni atomowej.

Autorzy raportu zaznaczyli, że przedstawione tezy są wyłącznie syntezę wypowiedzi ekspertów, którzy wzięli udział w panelu. Dokument nie ma formy stanowiska, stanowi jednak punkt wyjścia do dalszej dyskusji.

Link do Raportu: http://ncss.org.pl/pl/aktualnosc/574-raport-bezpieczenstwo-energetyczne-rp-o-stanie-bezpieczenstwa-polskiej-gospodarki-paliwowej

Partnerem Raportu jest PKN Orlen, a panterami medialnymi: Defence24.pl i Biznesalert.pl.

iwonamichalowska