Technologie » Telekomunikacja

NextiraOne poszerza dostępność rozwiązań Cisco Data Center w Europie

Rozwiązania Cisco oraz międzynarodowe doświadczenie NextiraOne w zakresie usług tworzą bogatą ofertę data center

NextiraOne poinformowała, że poszerza zakres partnerstwa z firmą Cisco, by zintensyfikować wdrażanie wirtualnych data center w Europie.

NextiraOne i Cisco będą wspólnie koncentrować się na dostarczaniu zaawansowanych aplikacji komunikacyjnych, w tym rozwiązań Cisco Unified Communications i Cisco Contact Center opartych o środowisko wirtualnych data center, które będą przynosić klientom wymierne korzyści biznesowe.

NextiraOne będzie rozwijać swoje dotychczasowe doświadczenie w obszarze data center certyfikując dedykowanych pracowników, uruchamiając laboratoria i organizując prezentacje produktów i rozwiązań w całej Europie. W pierwszym etapie firma skupi się na sześciu dużych europejskich rynkach: Austrii, Belgii i Luksemburgu, Francji, Niemczech, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Jednak w kolejnych miesiącach będzie rozszerzać tę działalność tak, by docelowo objęła wszystkie 16 krajów, w których NextiraOne oferuje swoje usługi i prowadzi sprzedaż bezpośrednią.

Eksperci NextiraOne będą współpracować z zespołem Cisco Advanced Services, wspólnie gwarantując skuteczność i jakość wdrażanych rozwiązań. Portfolio rozwiązań będzie początkowo koncentrować się na technologiach Cisco i kluczowym ekosystemie technologii partnerskich pochodzących m.in. od firm VMWare i NetApp.

Poszerzone partnerstwo łączy innowacyjną architekturę wirtualnych data center firmy Cisco i unikalne europejskie doświadczenie NextiraOne w zakresie komunikacji w czasie rzeczywistym, a także szerokie portfolio usług oferowanych przez firmę.

Partnerstwo jest również odpowiedzią na wyraźne zapotrzebowanie rynku, obserwowane przez obie firmy. Europejskie przedsiębiorstwa coraz intensywniej działają w kierunku centralizacji aplikacji komunikacyjnych, by uzyskać jak najwięcej korzyści z wirtualnych data center, postrzegając je jako narzędzie w procesie lepszego wykorzystania infrastruktury przy jednoczesnym obniżaniu bieżących kosztów operacyjnych, w tym kosztów energii elektrycznej, sprzętu i zarządzania. Takie podejście zwiększa również sprawność działania przedsiębiorstwa oraz pozwala CIO i zarządzającym systemami informatycznymi elastycznie reagować na sytuację na rynku lub wewnątrz organizacji, pomagając szybciej wdrażać nowe lub rozbudowywać istniejące aplikacje takie, jak np. Cisco Unified Communications.

Wendy Mars, senior director Data Center and Virtualisation, European Markets w firmie Cisco powiedziała: "Wdrażanie i zarządzanie aplikacjami komunikacyjnymi w środowisku wirtualnym wymaga kompleksowego podejścia do tego rodzaju usług. Połączenie architektury Cisco w obszarach data center i wirtualizacji z doświadczeniem, szeroką ofertą usługową i bogatymi referencjami NextiraOne pozwala zaoferować europejskim przedsiębiorstwom atrakcyjne rozwiązanie wspierające wiele wrażliwych aspektów prowadzonego biznesu."

David Winn, Prezes NextiraOne powiedział: "Przeniesienie aplikacji komunikacyjnych do środowiska wirtualnego data center musi zostać wykonane tak, by nie komplikować procesów zarządzania nimi oraz nie wprowadzać dodatkowych zakłóceń w działalności biznesowej. Problemy te mogą być nawet większe w przypadku organizacji międzynarodowych. Ponieważ legitymujemy się odpowiednim doświadczeniem firmy zwracają się do nas, by pomóc im sprostać tego rodzaju wyzwaniom. Ponadto współpracując z Cisco stanowimy wyjątkowo zgrany i pewny zespół."

NextiraOne legitymuje się zaawansowanymi specjalizacjami z wielu technologii Cisco, w tym m.in. w zakresie Data Center Networking Infrastructure, Data Center Storage Networking, Unified Communications oraz UC Managed Services. Firma posiada także status Authorized Technology Provider (ATP) Partner w zakresie wielu kluczowych technologii Cisco. NextiraOne zdobyła również Cisco Data Center Unified Computing Partner Certification w Austrii, Francji, Szwajcarii i Niemczech, zaś kolejne kraje wkrótce zakończą proces certyfikacji.

Firmy NextiraOne i Cisco łączą silne i długoletnie związki biznesowe - NextiraOne jest partnerem Cisco od roku 1992. Firma legitymuje się tytułami Cisco Multinational Certified Partner oraz Cisco Gold Certified Partner w 12 krajach. Ponad 770 pracowników NextiraOne to certyfikowani eksperci Cisco, z czego 62 osoby legitymują się tytułem CCIE.

Ad rem Public Relations