Firma » Finanse

Nie spłaciłeś chwilówki w terminie? Dowiedz się, co robić

Pożyczki krótkoterminowe bywają bardzo pomocne, zwłaszcza gdy zaskoczy nas nieprzewidziany wydatek lub potrzebujemy pilnie dodatkowej gotówki. Gdy decydujemy się na chwilówkę, z reguły nie bierzemy pod uwagę, że możemy nie mieć wystarczających środków, aby oddać zobowiązanie w terminie.

Zdarzają się jednak sytuacje, bardzo często niezależne od nas, które uniemożliwiają nam spłatę długu na czas. Jak powinniśmy wówczas  postąpić?

Nie uciekaj od problemu

Najgorszą rzeczą, jaką możemy zrobić, gdy nie mamy środków na spłatę pożyczki, jest udawanie, że problem nie istnieje. Im dłużej zwlekamy z oddaniem chwilówki, tym większe odsetki za zwłokę będziemy musieli uregulować. Pamiętajmy, że instytucje pozabankowe starają się, aby ich oferta była maksymalnie dopasowana do potrzeb klientów. Pożyczkodawcy spotykają się z różnymi sytuacjami i wiedzą, że brak terminowej spłaty długu może być spowodowany różnymi okolicznościami. Jeżeli jednak nie zdecydujemy się rozwiązać naszych kłopotów na drodze ugodowej, instytucja pozabankowa ma prawo przekazać naszą sprawę firmie windykacyjnej, a nawet skierować sprawę do sądu. Gdy egzekucją długu zajmie się komornik, nie będziemy mogli w żaden sposób negocjować warunków spłaty należności.

Zajrzyj do umowy

Umowa, którą podpisujemy z pożyczkodawcą, to dokument, w którym powinny zostać zawarte wszelkie informacje dotyczące różnych okoliczności związanych z użytkowaniem pożyczonej sumy. Jeśli zbliża się termin spłaty naszej chwilówki, a wiemy, że nie uda nam się wpłacić potrzebnej sumy, sprawdźmy, jakie zapisy na ten temat znajdują się w umowie. Z pewnością znajdziemy w niej szczegóły związane z wysokością odsetek za zwłokę, a w niektórych przypadkach informację o możliwości przedłużenia terminu spłaty chwilówki za dodatkową opłatą.

Skontaktuj się z pożyczkodawcą

Szybkie pożyczki to rozwiązanie finansowych trudności, z którego korzysta coraz więcej z nas. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że formalności związane z udzieleniem chwilówki zajmują jedynie kilkanaście minut i możemy je wypełnić bez konieczności wychodzenia z domu. Przed podjęciem decyzji o wzięciu pożyczki powinniśmy się upewnić, czy damy radę oddać dług w terminie. Jeśli jednak zaskoczy nas nieprzewidziana sytuacja bądź termin spłaty naszej chwilówki już dawno upłynął, skontaktujmy się z pożyczkodawcą i ustalmy, co możemy zrobić, aby odroczyć termin spłaty zobowiązania i w tym czasie zgromadzić odpowiednią sumę.

JoannaS

~oewonga 2017-10-02 19:12:22

Witam! Darek, kolejna pożyczka w wonga.com każdorazowo udzielana jest na indywidualnych warunkach. Można o nią wnioskować od razu po spłacie pierwszej pożyczki. Maksymalny limit dla kolejnych pożyczek w wonga.com może wynieść do 8000 zł, ale kwota ta i koszt ostatecznie są uzależnione od indywidualnie obliczanej zdolności kredytowej. Dodam, że Klienci wonga.com mają możliwość wzięcia udziału w Programie Korzyści, w którym najwięcej zyskują osoby terminowo spłacające swoje zobowiązania i rozwiązujące interaktywne testy na platformie Kapitalni.org. Spełniając te kryteria, przy kolejnej pożyczce można otrzymać lepsze warunki cenowe pożyczki.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=centrumpr.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.

~darek 2017-09-24 15:16:15

Oferta bardzo fajna z niskim kosztem pierwszej pożyczki. A ile kosztów jest za kolejną?

~oewonga 2017-03-15 23:21:09

Witam! Dlatego, aby uniknąć kłopotów z zadłużeniem warto sięgając po pożyczkę mieć pewność jej spłaty w terminie. Jako przedstawiciel wonga.com zapraszam wszystkich zainteresowanych korzystną ofertą pożyczki udzielaną na jasnych i czytelnych zasadach do zapoznania się z naszą ofertą. Na rynku polskim wonga.com udziela pożyczek krótkoterminowych od 50 zł do 1500 zł dla nowych klientów (koszt pierwszej to 10 zł), ratalnych do 5000 zł dla nowych Klientów oraz 8000 zł dla stałych Klientów. Okres spłaty w przypadku pożyczki krótkoterminowej wynosi od 1 do 60 dni, natomiast w przypadku ratalnej do 18 miesięcy. Koszt pożyczki ratalnej można poznać na stronie wonga.pl, pod suwakami, którymi ustawia się kwotę pożyczki i liczbę rat. Aby wnioskować o pożyczkę należy przygotować: numer konta bankowego, dowód osobisty, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego (który będzie niezbędny do weryfikacji) i złożyć wniosek online na naszej stronie internetowej www.wonga.pl. Decyzja o udzieleniu pożyczki podejmowana jest m.in. po sprawdzeniu wiarygodności kredytowej potencjalnych Klientów w BIK S.A. i biurach informacji gospodarczej oraz ocenie zdolności kredytowej Klientów.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.