Technologie » Komputery

Nowa wersja oprogramowania PowerSoft [2.4.0] do zarządzania zasilaczami UPS marki EVER

Polski producent zasilaczy UPS, firma EVER udostępniła najnowszą wersję autorskiego oprogramowania PowerSoft [2.4.0]. Program - stale rozwijany i aktualizowany - jest przeznaczony do monitoringu i zarządzania systemami zasilania gwarantowanego.

Celem nowej wersji jest zapewnienie bezpieczeństwa serwerów zarówno fizycznych, jak i platform wirtualizacyjnych, które cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością. Oprogramowanie stworzone przez EVER jest teraz w pełni kompatybilne z najpopularniejszymi wirtualizatorami: VMware ESXi, Citrix XenServer oraz Windows Hyper-V.

Rozszerzenie oferty EVER o nową serię zasilaczy UPS EVER SINLINE RT i UPS EVER SINLINE RT XL przeznaczonych do zabezpieczenia serwerów i infrastruktury IT przyczyniło się do intensywnych prac nad nową wersją oprogramowania PowerSoft. Od jakiegoś czasu, menedżerzy i administratorzy sieci preferują wykorzystanie instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym fizycznym komputerze (serwerze), które umożliwia proces wirtualizacji. Obserwując te trendy, EVER zdecydował się rozpocząć prace projektowe nad oprogramowaniem PowerSoft w celu uzyskania jego pełnej kompatybilności z najpopularniejszymi obecnie platformami wirtualizacji: VMware ESXi, Citrix XenServer oraz Windows Hyper-V. UPS marki EVER z nową wersją oprogramowania ma możliwość bezpiecznego wyłączenia serwera podczas zaniku zasilania sieciowego oraz uruchomionych na nim systemów wirtualnych (po uprzedniej konfiguracji przez administratora).

Dla mniej zaawansowanych użytkowników przygotowana jest lista predefiniowanych zdarzeń energetycznych (takich jak np. zanik zasilania, skok napięcia). Dla każdego takiego zdarzenia możliwe jest przypisanie kilku akcji jak wysłanie e-mail czy wyłączenie systemu operacyjnego. Do tej pory definicje zdarzeń energetycznych oparte były na trybach pracy, alarmach i komunikatach zgłaszanych przez UPS. Wersja 2.4.0 oprogramowania PowerSoft umożliwia dodatkowo tworzenie zdarzeń energetycznych w oparciu o zmiany wartości parametrów liczbowych UPS (np. obciążenie zasilacza lub czasu autonomii). Bardziej zaawansowani administratorzy mogą sami tworzyć nowe definicje zdarzeń energetycznych w oparciu o zmianę dowolnego parametru UPS w zależności od poziomu zaawansowania technologicznego zasilacza.

Oprogramowanie PowerSoft w wersji 2.4.0 umożliwia obsługę innowacyjnych Systemów Zasilania Gwarantowanego EVER&Fogo. Pozwala na monitoring oraz konfigurację parametrów tandemu UPS-agregat, zdalne włączanie/wyłączenie agregatu czy zamykanie/otwieranie obwodu sieci elektrycznej.

W efekcie aktualizacji oprogramowania wypracowane zostały zmiany w graficznym interfejsie użytkownika (GUI), co wpływa na intuicyjność obsługi zasilaczy UPS marki EVER oraz pozostałych rozwiązań.

Więcej o oprogramowaniu PowerSoft: www.ever.eu/powersoft

EVER Power Systems