Rozrywka » Rozrywka

Nowe menu w restauracji Tamka 43

Nowe menu w restauracji Tamka 43
Zobacz więcej zdjęć »
Topinambur z Lubelszczyzny, policzek wołowy z Witkowa czy sandacz z Jeziora Jagodne – w nowym menu restauracji Tamka 43 królują lokalne, polskie produkty. Mistrz sztuki kulinarnej, Robert Trzópek, skomponował z nich wyśmienite specjały kuchni tradycyjnej, przyrządzone i podane w innowacyjny sposób.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Powrót do korzeni 

Tradycyjna kuchnia polska często kojarzy się z potrawami takimi jak śledź, pierogi czy schabowy z kapustą i ziemniakami. Kulinarne stereotypy przełamują na szczęście tacy szefowie kuchni jak Robert Trzópek. Szef warszawskiej restauracji Tamka 43 słynie z umiłowania do tradycji, którą łączy z elementami gastronomi przyszłości. Jego codzienna praca udowadnia, że polska kuchnia nie ustępuje w niczym kuchni francuskiej czy włoskiej. Jeden z najlepszych kucharzy w kraju sięga do korzeni naszych tradycji kulinarnych w poszukiwaniu zaginionych smaków, by odkryć je na nowo. Komponując menu restauracji Tamka 43, Trzópek wybiera również wyłącznie sezonowe produkty lokalne najwyższej jakości. To wszystko daje mu pewność, że dania, które zaserwuje swoim gościom będą miały wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, smak. Nie inaczej jest w przypadku nowego menu. 

Lokalne delicje na Tamce

W odświeżonej karcie dań restauracji Tamka 43 znajdziemy lokalne specjały z Lubelszczyzny, Mazur czy Morza Bałtyckiego.Na przystawkę szef kuchni poleca m.in. dziką troć bałtycką sous vide z marynowanym ogórkiem, herbatą matcha i wasabi. Wyrazisty chrzan japoński nie dominuje w daniu, ale idealnie podkreśla delikatny smak mięsa ryby z polskiego morza. Preludium do dania głównego może stanowić również topinambur z Lubelszczyzny podany z żółtkiem, czarną truflą i sosem z miodu pitnego. Ta lekka, warzywna przekąska wyśmienicie rozbudza zmysły oraz zaostrza apetyt. Gości restauracji czeka również niełatwy wybór między proponowanymi daniami głównymi. Wśród nich znajdziemy m.in. policzek wołowy z Witkowa z puree z selera i sosem maderowym. Dresing z portugalskiego wina idealnie komponuje się z tym wyjątkowo delikatnym mięsem. Miłośnikom ryb polecamy z kolei sandacza z Jeziora Jagodne z porem i emulsją estragonową – to niezwykle klasyczne danie, w odświeżonej wersji Roberta Trzópka smakuje wyśmienicie. Zmiany zaszły również w menu lunchowym restauracji. Znajdziemy w nim m.in. wyborne przystawki - krem pietruszkowy z łososiem i kawiorem oraz sałatkę z kaczki, cykorii i pomarańczy. Na danie główne polecamy szczególnie łopatkę wieprzową złotnicką z kiszonym selerem. Ta, pochodząca z samego serca Wielkopolski wieprzowina, charakteryzuje się marmurkowatym, wyjątkowo soczystym i niezwykle smacznym mięsem. Słodkim zakończeniem lunchu na Tamce będzie natomiast gruszka z pianą z grzańca i lodami cynamonowymi, bądź parfait jeżynowe z pianą z werbeny i sorbetem z sosny. Robert Trzópek skomponował również nowe dania do menu degustacyjnego – są to m.in. dorsz z młodym ziemniakiem, pianą z kapusty i wędzonym masłem, łopatka cielęca z dynią i żurawiną oraz ciepła czekolada z galaretką  żurawinową. Pełne menu restauracji Tamka 43 dostępne jest pod adresem www.tamka43.pl/tamka-menu.php.
Serdecznie zapraszamy!

www.facebook.com/Tamka43 
www.tamka43.pl

       
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy: 
Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, 
e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com 


www.tamka43.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Więckowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »