Gospodarka » Przemysł

Nowe wózki widłowe Hyster na targach CeMAT

Podczas majowych targów CeMAT 2011 w Hanowerze, w ramach bloku Intelligent Designs, firma Hyster przedstawi nowe projekty urządzeń do transportu materiałów w transporcie wewnętrznym.

Na stanowisku nr G-02, stanowiącym dominującą część zewnętrznego obszaru wystawienniczego, firma Hyster zaprezentuje nowe oszczędne urządzenia i maszyny. Odwiedzający stoisko firmy Hysterbędą mogli zobaczyć:

Ciężkie wózki widłowe

Nowe wózki widłowe o niskiej emisji Hyster ReachStacker, charakteryzujące się oszczędnością paliwa rzędu 15%, mające zastosowanie w portach i terminalach. Będzie to pierwsza prezentacja wózka spełniającego wymogi normy Stage IIIB. Wystawiane urządzenie do transportu pustych opakowań H22.00XM-12EC firmy Hyster stanowić będzie centralny punkt bloku Intelligent Design targów CeMAT, dzięki gwarantowanym niskim kosztów eksploatacji. Zastosowanie nagradzanej technologii zmniejszania zużycia opon sprawiło, że koszty związane z ich wymianą można obniżyć nawet trzykrotnie.

Wózki widłowe spalinowe z przeciwwagą

Zaprezentowana zostanie nowa, zasilana gazem LPG wersja kompaktowego, 8-9 tonowego wózka widłowego Fortens, który doskonale nadaje się do szeregu zastosowań, w szczególności tam, gdzie istotna jest przestrzeń lub przy stosowaniu osprzętu montowanego z przodu, np. w przypadku pracy z ładunkami takimi, jak bele papieru czy napoje. Przedstawione zostaną także zmodernizowane wózki popularnej serii H2.0-3.5FT i H4.0-5.5FT. Sztandarowy produkt charakteryzuje się jeszcze niższymi kosztami eksploatacji, dzięki wprowadzeniu szeregu nowych technologii firmy Hyster, które umożliwiają zmniejszenie zużycia paliwa nawet o 15%. Nowe funkcje obejmują hydrauliczny układ z czujnikiem ładunku, nową przekładnię i zmniejszoną wagę. Podczas targów firma Hyster przedstawi także nowe spalinowe wózki widłowe pneumatyczne serii CT z napędem diesla lub LPG, dla zastosowań o niskiej lub średniej intensywności, o udźwigu 2000 lub 2500 kg.

Urządzenia akumulatorowe

Energooszczędna rodzina elektrycznych wózków z przeciwwagą została uzupełniona o urządzenia serii J4.0-5.0XN. Seria ta obejmuje wyjątkowo wytrzymałe wózki elektryczne o dużej mocy, przeznaczone do trudnych zastosowań wewnątrz i na zewnątrz, wymagających niezawodności, wydajności i niskiego kosztu eksploatacji. Solidna budowa i wyjątkowe właściwości jezdne kojarzone są zazwyczaj z urządzeniami napędzanymi silnikiem spalinowym. Na targach CeMAT odbędzie się premiera nowego elektrycznego wózka Hyster 24V z przeciwwagą. Seria A1.3-1.5XNT obejmuje kompaktowe, trzykołowe wózki, które charakteryzują się wysoką zwrotnością, mają wiele cech wspólnych z większymi wózkami z rodziny JXN i przeznaczone są do lżejszych zastosowań. Zupełnie nowa konstrukcja wózka do kompletacji niskiego poziomu dostępna jest wraz ze sterowaniem skutera oraz różnymi długościami i opcjami wideł, łącznie z podnośnikiem nożycowym. Nowa konstrukcja umożliwia ustawienie optymalnej wysokości ładunku przez operatora. Po raz pierwszy firma Hyster wprowadzi do oferty wózek holowniczy. Wózek zbudowany jest w oparciu o konstrukcję nowego wózka do kompletacji niskiego poziomu, maksymalny uciąg to 5 ton. Urządzenie przeznaczone jest do dostarczania materiałów do linii produkcyjnych, dzięki czemu nadaje się idealnie do przemysłu motoryzacyjnego i inżynieryjnego oraz wszelkiego rodzaju prac na linii produkcyjnej. Przedstawione zostaną także usprawnienia popularnego wózka Reach Truck wysokiego składowania Matrix. Zmiany te obejmują zwiększenie prędkości jazdy o 8%, nowy, ergonomiczny fotel oraz nową osłonę nad głową, zapewniającą optymalną widoczność dla operatora podczas opuszczania i podnoszenia ładunku. Dzięki usprawnieniom możliwe będzie podniesienie wydajności i obniżenie kosztów eksploatacji. Firma Hyster zaprezentuje także inne modele solidnego i niezawodnego sprzętu do transportu materiałów. Produkty oferowane przez firmę Hyster dostępne są w rozwiniętej sieci autoryzowanych dealerów, znajdujących się w krajach Europy, Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki, a także obu Ameryk, Azji i Pacyfiku. Podczas targów CeMAT firma Hyster przedstawi nowych partnerów w sieci dystrybucji, w szczególności działających we Francji, Turcji i w Indiach. W ciągu ostatnich kilku miesięcy firma Zeppelin, dystrybutor produktów Hyster w Niemczech, także zwiększyła swój zasięg działania, tworząc sieć lokalnych partnerów sprzedaży i serwisowych.

kraskairena