Kultura, sztuka » Kultura

Nowozelandzki serial "Sekta" w październiku w Tele5

Serial przedstawia dramatyczną walkę rodzin i przyjaciół, a w niektórych przypadkach również samych członków sekty, o odzyskanie wolności, zanim będzie na to za późno.

Pewnego dnia Ryan, Nathan, Jenni i Andy znikają bez śladu. Cztery lata później ich rodziny dowiadują się w tajemniczych okolicznościach, że ich bliscy żyją w Nowej Zelandii, w odizolowanym miejscu, w komunie o nazwie Dwa Ogrody.

Jej przywódcą jest tajemniczy mężczyzna, Edward North. Szybko przekonują się, że łatwo do niej wejść, ale bardzo trudno się z niej wydostać. Co więcej, ich życie jest w niebezpieczeństwie – zbliża się dzień sądu…

Dwa Ogrody to filia międzynarodowej organizacji Momentum, która oferuje swoim członkom duchowe wsparcie, rodzinne ciepło i poczucie bezpieczeństwa we współczesnym, brutalnym świecie.

W surowym, ale wygodnym domu w lesie niedaleko Dwóch Ogrodów zakładają swoją bazę członkowie rodzin osób, które przebywają w sekcie. Są wśród nich; Michael – z zawodu prawnik, Gina – recepcjonistka z Sydney, Daniel – makler giełdowy z Wielkiej Brytanii, Francis i Harris Seger – małżeństwo z Anglii, Hugo – były agent SAS i Annabelle – lekarka z Auckland. Każdy z nich poszukuje swoich bliskich, którzy zaginęli kilka lat wcześniej. Zadanie to okaże się jednak niełatwe. Wszyscy członkowie Dwóch Ogrodów podpisali dokument, w którym wyrzekają się swoich rodzin, przyjaciół i jakiegokolwiek kontaktu ze światem zewnętrznym. Wkrótce okaże się, także że Edward North to potężny i charyzmatyczny przywódcą, który stworzył w Dwóch Ogrodach prawdziwy raj dla jego mieszkańców.

Pierwsza próba przedostania się na teren posiadłości kończy się niepowodzeniem. Daniel ginie, prawdopodobnie uwięziony w sekcie, a Michael zostaje zaatakowany przez mężczyznę, który odradza mu zgłoszenie się na policję.

Jednak rodziny wiedzą, że zbliża się tajemniczy Dzień Rozpoczęcia. Muszą spieszyć się, nim będzie za późno…

SEKTA (THE CULT)

Serial sensacyjny.

Produkcja: Nowa Zelandia.

Reżyseria: Peter Burger

Scenariusz: Peter Cox and David Brechin-Smith

Występują: Renato Bartolomei, Latham Gaines, Gareth Reeves, Kate Elliot, Lisa Chappell, Danielle Cormack, Scott Wills, Sara Wiseman, Rachel Nash, Andy Grainger

13 odc.x 1 h

Emisja w TELE5 od 07.10.10. w czwartki i piątki o 21:55.

Odcinek 1.

Michael Lewis, uznany prawnik z Auckland otrzymuje tajemniczą przesyłkę, z której dowiaduje się, że jego dwaj zaginieni synowie, Ryan i Nathan, żyją w odizolowanym miejscu w Nowej Zelandii. Jest to rodzaj komuny o nazwie Dwa Ogrody, której przywódcą jest tajemniczy mężczyzna, Edward North. Komuna jest filią międzynarodowej organizacji o nazwie Momentum. Michael natychmiast jedzie we wskazane miejsce, ale spotyka się z dużą wrogością ze strony strażników i nie udaje mu się wejść na teren posiadłości. Znajduje jednak wsparcie u innych członków rodzin zaginionych, którzy mieszkają w domu, w lesie niedaleko Dwóch Ogrodów. Na miejscu Michael spotyka Ginę – recepcjonistkę z Sydney, Daniela – maklera giełdowego z Wielkiej Brytanii, Francis i Harrisa Seger – małżeństwo z Anglii, Hugo – byłego agenta SAS i Annabelle – lekarkę z Auckland.

Wszyscy stracili swoich bliskich; Gina męża, Andy’ego, który jest bratem Annabelle, Daniel – narzeczoną Hannah, Francis i Harris - przybraną córkę Jenni. Tak jak Michael otrzymali koperty z informacją o miejscu przebywania zaginionych i przyjechali w to miejsce, aby sprawdzić ten ślad.

Przerażeni informacjami o podobnych sektach zastanawiają się, co mogą zrobić, aby uwolnić najbliższych. Niestety nie jest to łatwe zadanie, ponieważ wszyscy członkowie Dwóch Ogrodów podpisali legalny dokument, w którym wyrzekają się swoich rodzin, przyjaciół i jakiegokolwiek kontaktu ze światem zewnętrznym. Wkrótce okaże się, że Edward North jest potężnym i charyzmatycznym przywódcą, który stworzył w Dwóch Ogrodach prawdziwy raj dla jego mieszkańców.

Odcinek 2.

Michael postanawia uruchomić swoje stare kontakty. Przedstawia plan umieszczenia na terenie Dwóch Ogrodów małego laboratorium wytwarzającego narkotyki. Policja miałaby powód, aby przeszukać i zamknąć wspólnotę za produkcję zakazanych substancji. Z pomocą lokalnego elektryka udaje się przemycić do posiadłości Hugo wraz z przenośnym laboratorium. Niestety ten dobry skądinąd plan nie przynosi rezultatów. Policja co prawda przeszukuje budynki, ale nie znajduje niczego podejrzanego. Pojawia się pytanie; kto zlikwidował laboratorium. Michael i inni członkowie rodzin zaginionych wychodzą z założenia, że nie ma wśród nich zdrajcy. W takim razie w domu musi być założony podsłuch. Przeszukują budynek centymetr po centymetrze i w końcu znajdują mały nadajnik. Okazuje się, że jego moc jest zbyt mała, aby sygnał mógł być odbierany w Dwóch Ogrodach. Ktoś inny więc jest zainteresowany tym, co się dzieje w ich domu… ale kto?

Natomiast w Dwóch Ogrodach Ryan, syn Michaela ma poważne kłopoty. Pomógł swojemu bratu, Nathanowi, uciec ze wspólnoty i utrzymuje zakazane stosunki z inną członkinią sekty – Hannah. Mimo wszystko bardzo chce nadal pozostać w organizacji, choć jego przyszłość nie wygląda zbyt dobrze.

Tymczasem w lesie okalającym Dwa Ogrody dzieją się dziwne rzeczy. Tajemnicza postać więzi Nathana, a w domu miejscowego pustelnika pojawia się piękna Azjatka – naga i całkiem otumaniona.

drejmer