Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Nowy dom marki Bombay Sapphire!

Malownicza miejscowość Laverstoke, położona w południowej Anglii już niebawem stanie się domem marki jednego z najbardziej wyjątkowych trunków na świecie – ginu Bombay Sapphire.

Home of Imagination

Marka Bombay Sapphire od początku swojego istnienia wyróżniła się na rynku wyjątkowym smakiem i sekretną, niezmienną od 1761 roku recepturą. Innowacyjny skład trunku opiera się na kompozycji dziesięciu ziół i roślin, pochodzących z najodleglejszych zakątków świata. Wyjątkowa mieszanka wyśmienicie pieści zmysły i pobudza wyobraźnię. Nic więc dziwnego, że ludzka kreatywność jest wpisana w filozofię marki tego niezwykłego trunku. Gin Bombay Sapphire od lat inspiruje artystów oraz związany jest na stałe ze światem sztuki. Do współpracy przy swoim najnowszym projekcie, marka Bombay Sapphire zaprosiła jednego z najbardziej cenionych brytyjskich designerów. Thomas Heatherwick – bo o nim mowa – zaprojektował dla brandu plan przebudowy zabytkowego kompleksu fabrycznego w Laverstoke. To tutaj, już niebawem powstanie wyjątkowy obiekt Home of Imagination, który stanie się nowym domem marki Bombay Sapphire.

Tradycja i innowacja

Przebudowa zabytkowego kompleksu w Laverstoke to jedno z największych przedsięwzięć, organizowanych dotychczas przez Bombay Sapphire. Niezwykle ambitny projekt Thomasa Heatherwicka zakłada bowiem całkowitą renowację istniejących już murów, dostosowanie ich do potrzeb destylacji alkoholu oraz dobudowę kilku nowych obiektów. Realizacja inwestycji zajmie ponad rok i pochłonie niebagatelną kwotę kilku milionów funtów brytyjskich. Nowy dom marki Bombay Sapphire ma połączyć tradycję i nowoczesność. Projektanci chcą zachować niezwykły charakter tego miejsca. W tutejszej fabryce przez ponad 200 lat produkowano bowiem wysokiej jakości papier na banknoty Indii oraz Imperium Brytyjskiego. W historycznych murach powstaną teraz najnowocześniejsze destylarnie ginu oraz centrum dla zwiedzających. Miłośnicy marki Bombay Sapphire będą mogli na własne oczy przekonać się, jak wygląda jej szafirowy świat. Wszystko za sprawą specjalnie zaprojektowanego w tym celu pomieszczenia – Bombay Sapphire Blue Room. To tutaj, zwiedzający poznają historię marki oraz dowiedzą się, jak przebiega proces produkcji ginu. W centralnym punkcie sali stanie bar, utrzymany w nowoczesnym stylu, nawiązującym do design’u butelki ginu Bombay Saphhire. Odbywać się będą przy nim liczne degustacje i pokazy miksologii. Najbardziej imponującą częścią projektu Home of Imagination jest Glass House - dwie, otwarte dla zwiedzających szklarnie, w których hodowane będą wszystkie rośliny wchodzące w skład receptury ginu Bombay Sapphire. Co ciekawe, szklane budowle staną pośrodku niewielkiej rzeki, która przepływa przez teren pofabrycznego kompleksu w Laverstoke. Wszystkie elementy Home of Imagination będą składać się na niezwykły obiekt, dostarczający zwiedzającym niecodziennych doznań. Ukończenie przebudowy fabryki w Laverstoke zaplanowano na jesień 2013 roku – wtedy też Home of Imagination zostanie otwarty dla wszystkich miłośników marki Bombay Sapphire.

DOSSIER

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowe i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny  i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com

Marta Więckowska