Technologie » Fotografia

Nowy Jork w obiektywie Andreasa Feiningera

Przez całe wakacje turyści i mieszkańcy Krakowa mogą poczuć klimat Nowego Jorku lat 40-tych. Okazję taką stwarza wystawa fotografii Andreasa Feiningera w krakowskiej Galerii Międzynarodowego Centrum Kultury.

Wystawa zatytułowana „Andreas Feininger. Nowy Jork, lata czterdzieste" pokazuje życie mieszkańców Nowego Jorku oraz architekturę amerykańskiej metropolii. Autorem prezentowanych fotografii jest Andreas Feiningera - mistrz i pionier fotoreportażu, syn słynnego malarza Lyonela Feiningera. Drapacze chmur, klimatyczne dzielnice Brooklyn, Manhattan, czy Harlem oraz nowojorczycy uchwyceni podczas codziennych prac to obrazy miasta, które pozwalają zwiedzającym poznać Nowy Jork sprzed 70 lat.

W Galerii Międzynarodowego Centrum Kultury przy Rynku Głównym 25 w Krakowie zaprezentowanych będzie ponad 90 czarno-białych fotografii, magazyny „Life" z lat czterdziestych, rolki filmowe oraz aparaty fotograficzne Leica i Rolleiflex, których używał Andreas Feininger. Wystawa dostępna będzie dla zwiedzających od 3 lipca do 29 sierpnia br. i towarzyszyć jej będzie bardzo bogaty program wydarzeń towarzyszących. Poza samą wystawą organizatorzy przygotowali liczne spotkania, pokazy filmów, seminaria oraz warsztaty. Dodatkowo, ekspozycja zbiegnie się z obchodami 4 lipca Święta Niepodległości, które zorganizowane zostaną w siedzibie MCK wspólnie z Konsulatem Generalnym Stanów Zjednoczonych w Krakowie.

Jednym z partnerów wystawy jest Benjamin Moore, amerykański producent ekskluzywnych produktów malarskich. Firma wsparła organizatorów w zakresie przygotowania sal wystawowych. „Marka Benjamin Moore narodziła się w Nowym Jorku w 1883 na Brooklynie, a w latach 40-tych staliśmy się wiodącym producentem farb w Ameryce. Nie mogło nas zabraknąć przy okazji wystawy, która jest tak bliska naszej historii i cieszymy się, że Międzynarodowe Centrum Kultury dało nam możliwość uczestnictwa tym projekcie kulturalnym" - mówi Artur Nowak Dyrektor marketingu Benjamin Moore Polska.

O artyście

Andreas Bernhard Lyonel Feininger (ur. 27 grudnia 1906 r. - zm. 18 lutego 1999 r.) - syn słynnego malarza Lyonela Feiningera, architekt i designer z wykształcenia, jeszcze w czasie studiów w Bauhausie zainteresował się fotografią. Początkowo pochłonięty głównie jej technicznymi aspektami, eksperymentował w wielu technikach takich jak solaryzacja, fotogramy, bas-relief. Po kilku latach pracy w zawodzie architekta (m.in. w pracowni Le Corbusiera) ostatecznie poświęcił się fotografii. Do historii przeszedł jako mistrz i pionier fotoreportażu. Jeden z najsłynniejszych fotografików związanych z amerykańskim magazynem „Life" (od 1943 roku przez niemal dwadzieścia lat pracował na stanowisku redaktora działu fotografii).

mpobozy@bmpolska.com