Dom » Budownictwo

Nowy obiekt SEGRO w Warszawie oddany do użytku

W czerwcu pozwolenie na użytkowanie otrzymał nowy budynek na terenie SEGRO Business Park Warsaw, Ożarów. Obiekt o powierzchni ok. 9 300 m2 w momencie rozpoczęcia budowy w listopadzie ubiegłego roku w aż 90% nie był zabezpieczony wcześniejszymi umowami najmu.

Budowa magazynu rozpoczęła się w listopadzie 2014 roku, a jej ukończenie nastąpiło zgodnie z planem w ciągu 6 miesięcy. Kompleks oferuje najemcom moduły small business unit zaczynające się od ok. 600 m2 oraz większe, będące wielokrotnością podstawowej jednostki. Głównym wykonawcą obiektu była firma Depenbrock Polska.

Pierwszy moduł został już przekazany firmie Eden Europe, która jest europejskim producentem regałów sklepowych. Pierwszy najemca zajmie powierzchnię 800 m2, z czego 650 m2 przeznaczy na magazyn towarów produkowanych w fabryce w Czechach w Adamovie, pozostałą powierzchnię – 150 m2 zajmą biura i pomieszczenia socjalne.

Kolejnym najemcą, który wprowadzi się do kompleksu w Ożarowie jest firma Meble VOX, jedno z bardziej innowacyjnych przedsiębiorstw z branży meblarskiej w Polsce. Firma oferuje swoim klientom rozwiązania do aranżacji wnętrz, meble i artykuły dekoracyjne, oraz meble do pokojów dziecięcych. Marka Meble VOX posiada ponad 120 salonów w kraju i za granicą. Na terenie nowego obiektu zajmie powierzchnię 1 300 m2, z czego 1 200 m2 przeznaczone zostanie na magazyn, pozostałe 100 m2 na pomieszczenia biurowe.

„Obecnie jesteśmy w trakcie rozmów z kolejnymi klientami, co świadczy to o atrakcyjności zachodnich okolic Warszawy, która od momentu otwarcia autostrady A2 jest jednym z najaktywniejszych obszarów wśród najemców w regionie. Aktualnie aglomeracja warszawska jest jednym z największych rynków magazynowych w Polsce i całej Europie Środkowo-Wschodniej. Wśród jej największych atutów można wymienić bliskość atrakcyjnego rynku zbytu, strategiczną lokalizację oraz stałą poprawę infrastruktury drogowej. Obecnie region jest jednym z największych krajowych węzłów transportowych, mamy tu 6 dróg krajowych oraz główny port lotniczy w Polsce. Wszystkie te elementy skłaniają do kolejnych inwestycji w regionie, również tych spekulacyjnych jak nowo oddany obiekt w Ożarowie.” – wyjaśnia Magdalena Szulc, Dyrektor SEGRO na Europę Centralną.

SEGRO Business Park Warsaw, Ożarów docelowo może zaoferować najemcą do 82 000 m² powierzchni przeznaczonej na działalność logistyczną oraz lekką produkcję. Inwestycja zlokalizowana jest w bezpośrednim sąsiedztwie autostrady A2 (Warszawa – Poznań – Berlin), zaledwie 16 kilometrów od centrum Warszawy. Jest to jeden z czterech kompleksów SEGRO w rejonie aglomeracji warszawskiej, obok: SEGRO Business Park Warsaw, Żerań; SEGRO Logistics Park Warsaw, Nadarzyn oraz SEGRO Logistics Park Warsaw, Pruszków.

Partner of Promotion