Firma » Praca

Nowy rok, nowa motywacja do działania – czym zaskoczyć pracowników w firmie?

Początek roku sprzyja nowym postanowieniom noworocznym. Robimy to zarówno w naszym życiu prywatnym, jak i w firmie, szczególnie jeśli do naszych obowiązków należy troska o Wellbeing i motywację pracowników.

Czy każdy rok w naszej firmie musi być taki sam? Czy co roku możemy oferować wyłącznie te same, popularne na rynku od lat benefity pozapłacowe? A może tak wyjść poza standard i zaskoczyć pracowników w Nowym Roku?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Nie naśladuj konkurencji

Jak pokazują badania ARC Rynek i Opinia 2018, popularność przyznawania świadczeń pozapłacowych rośnie z roku na rok. Tylko w 2018 pracodawcy wydali na nie ponad 12,7 mld zł, co przekłada się średnio na 7,3 świadczenia dla pracownika dużej firmy (250 +), 4 dla pracownika średniej firmy (50-249 pracowników) oraz 3,5 w małych przedsiębiorstwach.

Jeśli popatrzymy również na rodzaj przyznawanych świadczeń wciąż najpopularniejsze są abonamentowe benefity np.  abonament medyczny na prywatną opiekę zdrowotną lub karta  do wykorzystania na siłowni lub w klubach fitness.

To benefity, które zapoczątkowały ofertę świadczeń pozapłacowych ponad 10 lat temu. Czy ich moc przyciągania jest nadal tak wysoka jak wtedy?

Motywacja przede wszystkim!

Rozwiązania pozapłacowe służą przede wszystkim zwiększeniu motywacji i zaangażowania pracowników w wykonywane obowiązki. Pracując przez pewien czas u jednego pracodawcy potrzebujemy „czegoś nowego” , aby nie popaść w rutynę i znużenie.

Ludzie się zmieniają, ale i oczekiwania pracodawców do ich pracy również. Żyjemy w świecie, kiedy firmy muszą się wysilić, aby zatrzymać i pozyskać nowe talenty. Owocowe poniedziałki, usługi konsjerża, żłobek / przedszkole przy pracy – to tylko nieliczne rozwiązania, które pracodawcy wprowadzają, aby zwiększyć  Wellbeing miejsca pracy, czyli poziom szczęścia pracowników.

Wellbeing, czyli co?

Szczęście w pracy to stan, kiedy lubimy naszą pracę i angażujemy się w nią coraz bardziej. Szczęściu sprzyja nie tylko rodzaj wykonywanej pracy – im ciekawsze i angażujące pracownika projekty tym większa chęć do pracy , ale istotne jest również to gdzie i jak i z kim pracujemy?

W otwartym środowisku jest nam po prostu lepiej. Lepiej radzimy sobie z niepowodzeniami i gorszym dniem. Wiemy, że w grupie siła i  w sytuacjach kryzysowych możemy na sobie polegać. Szczęściu w pracy mogą pomóc również nawet najprostsze sytuacje, jak wspólne lunche w gronie pracowników – w firmie lub poza nią. Warto czasem odejść od biurka ,  a krótka przerwa w pracy doda nam energii na drugą połowę dnia.

Badania Światowej Organizacji Zdrowia dowodzą, że „regularne, dobrze zbilansowane posiłki podnoszą efektywność pracy o 20%”. Skąd zatem czerpać energię do działania?

W jedzeniu siła drzemie

Standardy Instytutu Żywności i Żywienia mówią jasno, że każdy dzień powinniśmy zacząć od pożywnego śniadania. Przerwy pomiędzy kolejnymi  posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3h,  a w ciągu dnia powinniśmy spożywać od 4-5 posiłków, w tym jeden ciepły. W naszej codziennej  diecie nie powinno zabraknąć również dużej ilości warzyw i owoców, które dostarczają naszemu organizmowi cennych witamin i mikroelementów.

Nawyki żywieniowe Polaków z różnych grup wiekowych różnią się znacznie.  Z badania Human Power „Praca, moc, energia” 2019 wynika, że  20 latkowie nie jedzą śniadań, nie znajdują czasu na lunch, a w ich menu dominują dania typu fast food. 30 latkowie zachowują się podobnie, z tym że w ciągu nie szczędzą sobie podjadania i słodkich przekąsek. Z kolei 40 latkowie, nauczeni błędami w żywieniu coraz więcej uwagi poświęcają ilości spożywanych posiłków, ale w ciągu dnia wypijają za dużo kawy, a przerwy między ich posiłkami są coraz dłuższe. Na tle wszystkich grup wiekowych najlepiej wypadają za to 50 latkowie. Nie wychodzą z domu bez śniadania, w ciągu dnia jedzą bardzo odżywcze posiłki i przestrzegają czasu ich spożywania.

Właściwe odżywianie wpływa na stan zdrowia pracowników. Co to oznacza dla pracodawcy?

Wyjdź poza standard!

Indywidualizm się opłaca, a benefity żywieniowe w tym #kartalunch cieszą się rosnącą popularnością wśród pracowników firm. To rozwiązanie cyfrowe, w postaci przedpłaconej karty płatniczej, którą można zapłacić za dowolny posiłek w całej Polsce,  jak również w cateringu do firm / U pana Kanapki, w maszynach vendingowych, czy też w zamówieniach online.

#kartalunch jest dodatkowo jedynym świadczeniem w Polsce , które pozwala pracodawcom zaoszczędzić do kwoty 462zł rocznie na składkach ZUS / na jednego pracownika bez zakładania ZFŚS.

Wydatki na zasilenie kart stanowią dla pracodawcy koszt uzyskania przychodów,  obniżając tym samym wysokość płaconego przez firmę podatku. Przekazane środki na kartę nie są też opodatkowane VAT. Co więcej świadczenie takie korzysta ze zwolnień ZUS do 190 zł miesięcznie na pracownika (§2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r.). A to oznacza oszczędności na poziomie 462 zł rocznie na jednego pracownika,  a dla pracownika 289zł/ rok.

Z pespektywy korzyści miękkich, #kartylunch podnoszą poziom wellbeingu w firmach, a świadectwem na to jest Certyfikat przyznany przez Wellbeing Institute w 2019. 

Karty są produktem, który nie wymaga magazynowania, bowiem wystarczy tylko jeden raz przekazać ją pracownikowi, a doładowania na kolejne miesiące zlecić online.  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

edenred polska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »