Gospodarka » Żywność
Nudel zupa, karminadle, a na deser moczka, czyli kuchnia po śląsku
Zobacz więcej zdjęć » |
Kuchnia śląska - niepowtarzalna, nieoczywista i jak się okazuje, różnorodna - zrodziła się pod wpływem przepisów kuchni polskiej, czeskiej i niemieckiej. Króluje w niej mięso wieprzowe, różnego rodzaju zupy i ciekawe desery. To Ślązakom zawdzięcza się popularyzację sera z kminkiem, ciasta drożdżowego, pączków czy śląskiego żuru.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na pierwsze - nudel zup, wodzionka czy żur?
Na pierwsze danie w śląskim domu musi być zupa - króluje żur, nudel zupa, wodzionka, a na Boże Narodzenie - bryja. Co oznaczają te wszystkie nazwy? Nudel zupa to rosół z makaronem, koniecznie wykonanym własnoręcznie. Wodzionkę natomiast przygotowuje się z czerstwego chleba, czosnku, wody i tłuszczu zwierzęcego. A bryję przyrządza się z ziarna - jęczmienia, prosa, pszenicy lub żyta. I oczywiście żur, który na Śląsku trzeba ugotować na mięsie wieprzowym:
Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami:
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
- Żurek Śląski Knorr
- 300 g wędzonego boczku
- marchew
- 0,5 pora
- 0,5 selera
- 2 średniej wielkości cebule
- 300 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren jałowca
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
- Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i pokruszony kminek).
- Żurek śląski Knorr, dla nadania smaku, przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.
- Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.
Na drugie - rolada wieprzowa i modro kapusta
Drugie danie to oczywiście rolada wieprzowa z grzybami i kapustą albo z boczkiem. Na Śląsku przyrządza się także karminadle, czyli kotlety mielone. Ślązacy mają również swoją kiełbasę - kaszankę, czyli tzw. krupniok. Obowiązkowo zamiast ziemniaków podaje się kluski śląskie, a jako sałatkę - modrą kapustę lub mizerię. W tym wyjątkowym regionie Polski chętnie wykorzystuje się leśne grzyby, zwłaszcza do przyrządzenia aromatycznych sosów do mięs.
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą:
Składniki:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 400 g pieczarek
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
- Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Esencję do duszonych mięs, aby nadać aromatu, a następnie duś, aż całość zgęstnieje.
- Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
- Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą.
- Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.
Na dodatek - kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli rarytas tego regionu, wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. O czym trzeba pamiętać? „Do przygotowywania klusek śląskich nie powinno się wykorzystywać młodych ziemniaków, a przez praskę przeciskać je tuż po ugotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe" - przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W środku konieczny jest otwór, który ma na celu zatrzymanie jak największej ilości sosu. Kluski idealnie pasują do mięsnej rolady i sosu grzybowego. Doskonale smakują z dodatkiem skwarków z boczku albo przysmażonej cebuli.
Kluski śląskie ze skwarkami:
Składniki:
- 150 g boczku surowego wędzonego
- Fix Kopytka czy leniwe Knorr
- 0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 450 ml wody
Sposób przygotowania:
- Fix Knorr, dla nadania smaku, połącz z 450 mililitrami wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
- Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.
- Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.
- Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
- Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek.
A na deser - kołocz i moczka
Ślązacy wymyślili ciasto drożdżowe, z którego robili pączki. Popularne na Śląsku są także kołacze, czyli pyszne, słodkie drożdżówki. Kolejny kulinarny rarytas z tego regionu to ciasto piaskowe, wyrabiane w postaci biszkoptowego produktu z dodatkiem tłuszczu.
Na Boże Narodzenie na Śląsku przyrządza się moczkę. To deser, który znany jest tylko w tym regionie kraju. Ma kształt i konsystencję zupy. W jego skład wchodzą figi, daktyle, migdały, rodzynki, śliwki i mus jabłkowy, a to wszystko w połączeniu z piernikową masą. „Jest to jeden z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom. Jeżeli ktoś lubi, to może zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki" - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Śląska moczka:
Składniki:
- piernik
- Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
- cytryna
- 300 g cukru
- cukier waniliowy
- goździki mielone
- cynamon, imbir
- 200 g daktyli, fig
- 150 g rodzynek
- 200 g migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- szklanka kompotu z jabłek
- 1 litr kompotu ze śliwek węgierek
- 2 litry wody
- 200 g suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
- Piernik pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
- Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, aby utrzymać konsystencję, zagotuj.
- Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
- Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|
Komentarze (0)