Kultura, sztuka » Kultura

"Od czasu do czasu" na DVD

Po Teatrze Telewizji zostały tylko wspomnienia – niektóre z telewizyjnych przedstawień można obejrzeć na płycie DVD, tak jak Od czasu do czasu” Alana Ayckbourna w reżyserii Juliusza Machulskiego. Premiera na DVD 2 lutego 2010.

Teatr Telewizji, dawno temu jedna z ważniejszych pozycji programów TVP, dzisiaj praktycznie nie istnieje. Zostały tylko wspomnienia – niektóre z telewizyjnych przedstawień można obejrzeć na płycie DVD, tak jak „Od czasu do czasu” Alana Ayckbourna w reżyserii Juliusza Machulskiego. Premiera na DVD 2 lutego 2010.

„Od czasu do czasu” uchodzi za jedną z najlepszych komedii angielskiego dramaturga Alana Ayckbourna. W zrealizowanym w 1999 roku znakomitym spektaklu w rolach głównych wystąpili  Krystyna Janda, Edyta Jungowska, Jan Machulski, Jan Englert, Anna Samusionek, Sławomir Orzechowski i Wojciech Malajkat.

Akcja sztuki rozgrywa się w hotelu „Regal” w Londynie, a główni bohaterowie przechodząc z pokoju do pokoju przenoszą się w czasie, o kilkanaście lat do przodu lub do tyłu. Jest to jednak jak najbardziej realna komedia, z wątkiem kryminalnym.

Początek przedstawienia to rok 2020, gdy w drzwiach apartamentu luksusowego hotelu staje w stroju sado-maso dziewczyna imieniem Lala, mówiąc, że przyszła do klienta. Ale najważniejsze dla bohaterów sztuki wydarzenia rozegrają w latach 1974-2014…

Spektakl trwa 90 minut.

Salon Kulturalny poleca tę sztukę.

puella