Zdrowie » Uroda
Odkryj siłę ukrytą w płatkach śniadaniowych i bądź fit!
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek uważa, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Najlepszym potwierdzeniem mogą być dane odnośnie częstotliwości ich spożycia przez Polki. Z deklaracji wynika, że blisko 80% respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe.[1]
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
– Szybkie i pełnowartościowe śniadanie dla kobiet chcących być fit? Polecam płatki zbożowe! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce lub np. orzechy. Zboża, w tym płatki, są istotnym elementem prawidłowej diety. Do tego są bardzo ważnym źródłem energii w codziennym, urozmaiconym jadłospisie, która jest tak istotna w przypadku osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrowy styl życia – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Zdrowe i pożywne śniadanie powinno dawać energię na cały dzień, a do tego nie może być nudne – warto zatem zadbać o jego różnorodność.
– Ogromna różnorodność płatków zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz wybrać popularne kukurydziane, owsiane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla ciebie i całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. Płatki śniadaniowe pełnoziarniste to cenne źródło składników mineralnych takich jak mangan i fosfor. Są również źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Zbożowe inspiracje Anny Jelonek
Domowa granola
Składniki:
· 1 i 1/2 szklanki płatków żytnich, owsianych, kukurydzianych – mix według uznania
· 2/3 szklanki orzechów nerkowca, laskowych lub migdałów
· 1/2 szklanki pestek dyni
· 1/4 szklanki sezamu
· 1/3 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej dużych)
· 1 łyżeczka cynamonu
· mała szczypta soli morskiej
· 3 łyżki syropu klonowego
· 1/2 szklanki suszonej żurawiny
· limonka (1 szt.)
· przegotowana woda 1/2 szklanki
Przygotowanie :
· Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
· Do miski wsypać płatki, dodać grubo posiekane orzechy , pestki, sezam, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko wymieszać.
· Wodę przegotowaną z limonką połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
· Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypać suszoną żurawiną, zostawić do ostudzenia.
· Po ostudzeniu wsypać do słoika. Podawać z jogurtem naturalnym lub owocowym.
Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza
Ciastka zbożowe na drugie śniadanie
Składniki:
· 500 g płatków owsianych i kukurydzianych
· 200 g cukru
· 50 g miodu
· 125 g masła
· 2 g proszku do pieczenia (ok pół łyżeczki)
· 2 jaja
· 3 łyżki suszonej żurawiny
· 3 łyżki rodzynek
· 3 łyżki płatków migdałowych
· 3 łyżki pokrojonych suszonych jabłek
· 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli
· 2 g cynamonu(ok. pół łyżeczki)
Przygotowanie :
· Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie kleista masa.
· Dzielimy ciasto na kulki wielkości piłeczki ping-pong-owej , przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie.
· Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 20 minut, aż ciasta zbrązowieją.
Kontakt dla mediów:
Dagmara Mazurek
Partner of Promotion
e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl
tel. (022) 858 74 58 w. 95
Marta Gryglewicz
Partner of Promotion
e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl
tel. (022) 858 74 58 w. 83
Joanna Tomaszewska
Krajowa Federacja Producentów Zbóż
e-mail: biuro@kfpz.pl
tel. 667 958 199
O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:
Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.
Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.
Członkami Federacji są:
1. Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,
2. Spółki prawa handlowego,
3. Rolnicze Spółdzielnie,
4. Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,
5. Gospodarstwa rodzinne.
[1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.
Nadesłał:
Partner of Promotion
|
Komentarze (0)