Zdrowie » Uroda

Odkryj siłę ukrytą w płatkach śniadaniowych i bądź fit!

Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu.

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek uważa, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Najlepszym potwierdzeniem mogą być dane odnośnie częstotliwości ich spożycia przez Polki. Z deklaracji wynika, że blisko 80% respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe.[1]

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Szybkie i pełnowartościowe śniadanie dla kobiet chcących być fit? Polecam płatki zbożowe! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce lub np. orzechy.  Zboża, w tym płatki, są istotnym elementem prawidłowej diety. Do tego są bardzo ważnym źródłem energii w codziennym, urozmaiconym jadłospisie, która jest tak istotna w przypadku osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrowy styl życia przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Zdrowe i pożywne śniadanie powinno dawać energię na cały dzień, a do tego nie może być nudne – warto zatem zadbać o jego różnorodność.

 

Ogromna różnorodność płatków zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz wybrać popularne kukurydziane, owsiane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla ciebie i całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. Płatki śniadaniowe pełnoziarniste to cenne źródło składników mineralnych takich jak mangan i fosfor. Są również źródłem błonnika, który  pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii

 

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Zbożowe inspiracje Anny Jelonek

 

Domowa granola

 

Składniki:

·         1 i 1/2 szklanki płatków żytnich, owsianych, kukurydzianych – mix według uznania

·         2/3 szklanki orzechów nerkowca, laskowych lub migdałów

·         1/2 szklanki pestek dyni

·         1/4 szklanki sezamu

·         1/3 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej dużych)

·         1 łyżeczka cynamonu

·         mała szczypta soli morskiej

·         3 łyżki syropu klonowego

·         1/2 szklanki suszonej żurawiny

·         limonka (1 szt.)

·         przegotowana woda 1/2 szklanki

 

Przygotowanie :

·         Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

·         Do miski wsypać płatki, dodać grubo posiekane orzechy , pestki, sezam, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko wymieszać.

·         Wodę przegotowaną z limonką  połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.

·         Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypać suszoną żurawiną, zostawić do ostudzenia.

·         Po ostudzeniu wsypać do słoika. Podawać z jogurtem naturalnym lub owocowym.

 

 

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza

 

Ciastka zbożowe na drugie śniadanie

Składniki:

·         500 g płatków owsianych i kukurydzianych

·         200 g cukru

·         50 g miodu

·         125 g masła

·         2 g proszku do pieczenia (ok pół łyżeczki)

·         2 jaja

·         3 łyżki suszonej żurawiny

·         3 łyżki rodzynek

·         3 łyżki płatków migdałowych

·         3 łyżki pokrojonych suszonych jabłek

·         3 łyżki pokrojonych suszonych moreli

·         2 g cynamonu(ok. pół łyżeczki)

Przygotowanie :

·         Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie kleista masa.

·         Dzielimy ciasto na kulki wielkości piłeczki ping-pong-owej , przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie.

·         Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 20 minut, aż ciasta zbrązowieją.

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.                  Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.                  Spółki prawa handlowego,

3.                  Rolnicze Spółdzielnie,

4.                  Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.                  Gospodarstwa rodzinne.



[1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Partner of Promotion

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »