Firma » Finanse

Oferta TU Europa – nowa, ale nie nowatorska

Towarzystwo Ubezpieczeń Europa wprowadza właśnie na rynek nową ofertę – ubezpieczenie o charakterze odwróconej hipoteki. Fundusz Pewne Jutro, bo o nim mowa, prezentowany jest jako oferta przełomowa, pytanie tylko czy jest nią faktycznie?

Towarzystwo Ubezpieczeniowe Europa jest kolejną instytucją, która wprowadza na nasz rynek produkt, który można zaliczyć do tzw. odwróconej hipoteki. Ubezpieczenie rentowe, czyli Fundusz Pewne Jutro, jest jednak niczym innym, jak wariantem renty dożywotniej. Porównując go z już istniejącą na naszym rynku ofertą – można by nawet powiedzieć, że jest mocno ograniczonym wariantem. W tej sytuacji wydaje się słusznym zestawienie oferty Funduszu Pewne Jutro z tym, co oferuje Fundusz Hipoteczny Familia, będący największym w Polsce funduszem hipotecznym, z kapitałem  10 000 000 złotych.

Wnioski są następujące:

peppercorn