Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Olej lniany w diecie budwigowej

Olej lniany w diecie budwigowej
Zobacz więcej zdjęć »
Zyskujący coraz większą popularność olej lniany znajduje swoje zastosowanie już nie tylko wśród osób, które cierpią z powodu różnych dolegliwości, ale także wśród tych, którzy pragną zadbać o odpowiednią profilaktykę zdrowotną i po prostu cieszyć się zdrowiem oraz formą na co dzień.

 Olej lniany – podstawa diety budwigowej to bowiem prawdziwa skarbnica zdrowia. Jakie ma zatem właściwości oraz w jaki sposób wykorzystywany jest w słynnej diecie dr Budwig?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 Właściwości oleju lnianego

 

Najwyższej jakości olej lniany produkowany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu i nie jest poddawany oczyszczaniu. Taki olej jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz 6 i to właśnie nim zawdzięcza on swoje właściwości prozdrowotne.

Przede wszystkim olej lniany przyczynia się do obniżenia w naszym organizmie złego cholesterolu LDL i tym samym podwyższenia do prawidłowego poziomu dobrego cholesterolu HDL.

Olej lniany doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz błon śluzowych, pomaga regulować ciśnienie tętnicze oraz pozytywnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego, a także nerwowego. 

Ponadto olej ten jest również źródłem witaminy E, która sprzyja zdrowiu i pięknemu wyglądowi skóry, włosów oraz paznokci.

 Zastosowanie oleju lnianego w diecie dr Budwig

 

Jak już wspomniano, olej lniany stanowi podstawę diety dr Budwig, która odkryła, że komórki nowotworowe zmniejszają się pod wpływem obecności fosfatydów, lipoprotein, w tym również kwasów omega-3.

W wyniku intensywnych poszukiwań okazało się, że w sposób naturalny związki te można uzupełnić poprzez odpowiednią dietę, a mianowicie  poprzez spożywanie pasty przygotowanej z chudego twarożku oraz oleju lnianego. Sekret cudownych właściwości tej pasty tkwi w odpowiednim czasie miksowania tych dwóch składników. Dr Budwig zalecała, by składniki łączyć poprzez miksowanie ich co najmniej 5 minut, gdyż tylko wówczas uda się uruchomić korzystne procesy, czyli umożliwić kwasom tłuszczowym rozpuszczanie w wodzie.

 Kilka informacji na temat diety dr Budwig

 

Dieta ta swą popularność zawdzięcza głównie pozytywnemu wpływowi na leczenie nowotworów. Jednak doskonale sprawdzi się również w przypadku innych schorzeń, jak również jako profilaktyka u osób zdrowych. Dietę dr Budwig poleca się m.in. w przypadku: miażdżycy, arytmii, otłuszczenia wątroby, wrzody żołądka, choroby dermatologiczne, reumatyzm, problemy z koncentracją, choroby wieku starczego,  cukrzyca.

 

Źródło: Longevitas.pl – Akademia Długowieczności

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JoannaS

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »