Zdrowie » Dziecko
Omega-3 i DHA - czy znaczą to samo?
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
DHA, najbardziej deficytowy w diecie kwas Omega-3, jest transportowany przez łożysko do płodu, w przeciwieństwie do jego prekursorów, czyli kwasów ALA i EPA. Dodatkowa suplementacja DHA u kobiety ciężarnej zwiększa stężenie tego składnika we krwi pępowinowej. Takiego efektu nie ma w przypadku dodatkowej podaży prekursorów.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są grupą kwasów niezbędnych w każdej diecie. Źródłem kwasu ALA są przede wszystkim rośliny, siemię lniane, olej rzepakowy i sojowy, zielone warzywa liściaste, orzechy włoskie i kiełki pszenicy. Pozostałe dwa, czyli DHA i EPA znajdziesz w rybach morskich, m.in. w łososiu, makreli, sardynkach. Ponadto, kwas tłuszczowy DHA występuje w olejach roślinnych, np. w oleju z nasion lnu, rzepakowym, arachidowym, z oliwek i z soi oraz w algach morskich. Niezwykle ważne jest zapewnienie DHA wysokiej jakości, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi takimi jak rtęć, dioksynami oraz innymi szkodliwymi toksynami. Wyjątkowo bezpiecznym, wolnym od zanieczyszczeń źródłem jest DHA z alg morskich, szczególnie polecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci.
Najważniejsze, jeśli chodzi o kwasy Omega-3 są ich właściwości przeciwzapalne oraz zapobiegające chorobom układu krążenia. Jednak można zaobserwować, że działając w pojedynkę DHA stanowi nieocenioną wartość dodaną, dzięki, której zyskuje cała grupa Omega-3.
Niestety DHA często jest mylony z Omega-3, a przecież kwas DHA, zwłaszcza ten, którego źródłem są algi, jest najlepiej przebadanym kwasem z grupy Omega-3 i jednym z ważniejszych elementów diety szczególnie dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci. Każda mama powinna zadbać o suplementację kwasu DHA ze względu na jego istotny wpływ na zdrowie dziecka już od poczęcia. Według badań poziom DHA u kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci jest niewystarczający, dlatego Polska Grupa Ekspertów opracowała zalecenie dodatkowej podaży DHA, nawet do 1000 mg dziennie.
DHA wzmacnia mózg stanowiąc 97% kwasów Omega-3, obecnych w tej zasadniczej części układu nerwowego. Wpływa również pozytywnie na wzrok, 95% wszystkich kwasów Omega-3 znajdujących się w siatkówce oka to DHA. Kwas ten wzmacnia także odporność Twojego dziecka, zmniejszając ryzyko infekcji aż o 62%. Oprócz tego zmniejsza u dzieci ryzyko rozwoju astmy o 75% i alergii o 72%. Warto podkreślić, że DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o 85%. Jednym słowem, DHA przy wsparciu alg jest jednym z najwyżej ocenianych kwasów Omega-3, który dając Twojemu dziecku zdrowie zasługuje na miano najlepszego przyjaciela Waszej rodziny.
Nadesłał:
Kamila Tyniec
|
Komentarze (0)