Firma » Praca

Oryginalne kierunki studiów – szansa na lepszą pracę?

Z obserwacji ekspertów firmy doradztwa personalnego Page Personnel wynika, że studenci, którzy wybrali oryginalne, nowoutworzone specjalizacje mają duże szanse na znalezienie dobrze płatnej pracy.

Przed tymi, którzy nie mają jeszcze indeksu w kieszeni, właśnie otworzyła się nowa możliwość - drugi nabór na rok 2012/2013.

Na wielu uczelniach wyższych właśnie rozpoczyna się dodatkowy nabór na studia. To doskonała szansa na zdobycie indeksu na wymarzony kierunek. Warto na bieżąco sprawdzać informacje o prowadzonych rekrutacjach ponieważ uczelnie rozpoczynają dodatkowe nabory w różnych terminach: w lipcu, sierpniu, a nawet we wrześniu. Bardzo często o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń. "W latach 90., z uwagi na wejście Polski na ścieżkę rozwoju gospodarki rynkowej, boom przeżywały kierunki ekonomiczne, związane z zarządzaniem i marketingiem. Teraz z kolei modne są nauki ścisłe. Jednym z powodów jest to, że nasza gospodarka wkracza w etap tworzenia coraz bardziej wyspecjalizowanych dóbr i usług, wymagających ścisłej wiedzy. Dlatego też obecnie, dyplom inżyniera wiąże się niemal zawsze z gwarancją znalezienia zatrudnienia" - przekonuje Piotr Dziedzic z firmy doradztwa personalnego Page Personnel.

Oryginalnych wydziałów jest coraz więcej. Jednymi z najciekawszych obecnie kierunków ścisłych są oferowana przez Uniwersytet Warszawski „Inżynieria nanostruktur", „Ekonofizyka" na Uniwersytecie Śląskim czy „Kryptologia" - specjalizacja w ramach kierunku informatyka na Wydziale Cybernetyki Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Warto także zwrócić uwagę na projektowanie gier komputerowych, nanotechnologię czy zarządzanie komunikacją i infrastrukturą lotniczą. Ten ostatni kierunek oferowany przez WSIiZ w Rzeszowie, powstał po tym, jak Urząd Lotnictwa Cywilnego zaalarmował, że za 10-15 lat, na polskich lotniskach może brakować nawet 25 tys. wykwalifikowanych pracowników. Dzięki dofinansowaniu z funduszu unijnego, studia są bezpłatne, a uczelnia współpracuje z kilkoma liniami lotniczymi, które oferują słuchaczom płatne praktyki.

Niestety wskazywanie najbardziej perspektywicznych kierunków studiów opiera się bardziej na obserwowaniu kierunków rozwoju gospodarki i trendów panujących na uczelniach zachodnich, szczególnie w UE i USA, niż profesjonalnych i usystematyzowanych analizach rynku pracy. Pomimo to, polskie uczelnie do niedawna uważane za nieprzystosowane do rynku, starają się proponować coraz więcej specjalizacji odpowiadających wymaganiom nowoczesnej gospodarki. Zakładaniu nowych, perspektywicznych kierunków sprzyjają też środki unijne, np. te pochodzące z Europejskiego Funduszu Społecznego „Kapitał ludzki". „Zarówno dla studentów jak i uczelni najlepiej byłoby, gdyby decyzję o stworzeniu nowej specjalizacji poprzedzały badania rynku pracy oraz konsultacje z potencjalnymi pracodawcami. Na szczęście takich sytuacji jest coraz więcej - mówi Piotr Dziedzic, ekspert Page Personnel. „Profesjonalne analizy będą także doskonałym wsparciem dla naszej gospodarki pomagającym w obniżeniu bezrobocia wśród absolwentów" - dodaje Piotr Dziedzic.

Czy ukończenie nietypowego kierunku studiów ułatwia znalezienie pracy? „Zależy to od stanowiska, na które przeprowadzamy rekrutację" - uważa Piotr Dziedzic z firmy Page Personnel. „W przypadku pracownika sektora finansowego, ważne jest przede wszystkim doświadczenie oraz specjalistyczne wykształcenie. Jeśli jednak poszukujemy osoby do działu sprzedaży czy marketingu, ukończenie ciekawego, oryginalnego kierunku może przyciągnąć uwagę rekrutera i pomóc znaleźć pracę w branży, z którą studia były związane" - dodaje Piotr Dziedzic.

Nowe kierunki są dla młodych ludzi szansą, ale decyzja o studiowaniu na jednym z nich powinna być dokładnie przemyślana. Rozpoczynający studia powinien zadać sobie pytanie, czy na pewno ma po nich gwarancję znalezienia zatrudnienia, czy też może realizuje ambicje swoich rodziców, bądź podąża za aktualnie obowiązującą modą. Z drugiej strony, w przypadku gdy maturzysta nie jest zdecydowany co powinien studiować, lepiej wybrać kierunek będący realizacją marzeń i hobby. Połączenia tych dwóch rzeczy z wykonywanym zawodem to jest pierwszy krok do sukcesu.

Effective Public Relations